dr Dragan Domazet, redovni profesor

Predsednik i Rektor Metropolitan univerziteta
dragan.domazet@metropolitan.ac.rs
 

1971. godine završio Mašinski fakultet u Nišu, gde je i magistrirao, a 1981. i doktorirao. Od tada radi kao profesor, a njegova uža oblast su Računarski integrisani sistemi i Računarska analiza proizvoda. Dugi niz godina radio je na univerzitetima u Americi i Singapuru gde je bio angažovan i na naučno istraživačkim projektima. To iskustvo doneo je u zemlju kada se 2001. godine vratio na poziv tadašnjeg premijera Zorana Đinđića i do 2004. bio na funkciji Ministra za nauku i tehnološki razvoj. Nakon uspešne karijere u Ministarstvu za nauku, osnovao je Fakultet informacionih tehnologija, a sada i Univerzitet METROPOLITAN. I danas je savetnik u Ministarstvu za nauku i nosilac brojnih funkcija u zemlji i u Briselu, gde prenosi svoje dugogodišnje iskustvo.


dr Svetlana Smolčić Makuljević, vanredni profesor

Dekan Fakulteta digitalnih umetnosti

svetlana.smolcic@metropolitan.ac.rs
 

Svetlana Smolčić Makuljević je istoričarka umetnosti. Osnovne i postdiplomske studije istorije umetnosti završila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dok je zvanje doktora nauka stekla na Univerzitetu u Beču. Njeno naučno istraživanje uključuje različite aspekte vizantijske vizuelne kulture, recepciju srednjovekovne umetnosti u savremenoj vizuelnoj kulturi i dizajnu, sliku žene u srednjovekovnoj vizuelnoj kulturi Balkana, fenomen sakralne topografije, topografije sećanja, srednjovekovnih grafita. Autorka je naučne monografije i brojnih naučnih publikacija.

Predaje istoriju umetnosti i dizajna na osnovnim studijima i istoriju i teoriju umetnosti na doktorskim studijima.


mr Mitar Marinović, redovni profesor

Direktor master i doktorskih studija

mitar.marinovic@metropolitan.ac.rs
 

Rođen u Herceg Novom 08. Novembra 1979. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Herceg Novom nakon čega upisuje Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje poslije prve godine dobija status saradnika u nastavi na odsjeku za Grafički dizajn. Na trećoj godini studije nastavlja na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde tri godine kasnije diplomira grafički dizajn u klasi Bate Kneževića. U toku studija boravi na studijskim usavršavanjima u Pragu i Londonu. 2004-te sa poslovnim partnerom osniva kreativni kolektiv Galerija 12+, gdje i danas radi kao kreativni direktor i partner. 2010-te je izabran za vanrednog profesora na Fakultetu digitalnih umetnosti, univerziteta „Metropolitan“ u Beogradu, gdje radi kao koordinator master progama, i profesor novih medija na Fakultetu digitalnih umetnosti. Od maja 2015te je u zvanju redovnog profesora. Živi i radi na relaciji Beograd – Herceg Novi.


dr Katarina Kaplarski

Vanredni profesor

katarina.kaplarski@metropolitan.ac.rs
 

Specijalista za online medije, tokom godina je,  pored praktičnog rada na web projektima i strategijama internet marketinga, na doktorskim studijama  uspešno ostvarila i  pionirski poduhvat  teorijskog istraživanja interneta kao kreativnog medija. Diplomirala  je primenjeno vajarstvo, a magistrirala višemedijsku umetnost.  Na magistarskim studijama se  specijalizuje za multimedijalnu i digitalnu umetnost, a svoje višegodišnje iskustvo i strast prema internet umetnosti i novim medijima je pretočila u doktorsku tezu „Umetnost na internetu“ koju je 2013. odbranila na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Poseduje i veliko iskustvo iz oblasti internet marketinga koje je stekla radeći u agenciji McCann Beograd  kao web manager i dizajner, a kasnije i kao Interactive Art Director u agenciji MRM WORLDWIDE, gde je dobila i nekoliko nagrada za najkreativnije online kampanje.


mr Neda Šormaz

Vanredni profesor

neda.todorovic@metropolitan.ac.rs
 

Rođena 1978. godine. Diplomirala 2002. na smeru Grafički dizajn Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu kao student generacije. Magistrirala 2006. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Grafika. Uža umetnička oblast kojom se bavi su dizajn fontova i tipografija. Dobitnik prvih i drugih mesta na više nacionalnih konkursa iz oblasti dizajna fontova. Učestvovala na 11 kolektivnih i samostalnih izložbi. Radila na dizajnerskim projektima sa Muzejom primenjene umetnosti u Beogradu, Politikom, Beogradskim vodovodom, JAT-om. Sarađuje sa Monotype Imaging/ITC (Internacional Typeface Corporation) i nekoliko domaćih firmi iz oblasti male privrede.


mr Boris Kuzmanović

Vanredni profesor

boris.kuzmanovic@metropolitan.ac.rs
 

Boris Kuzmanović, rođen je 1980. godine u Novom Sadu. Završio je srednju Umetničku školu za grafiku i dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu upisuje smer za grafički dizajn i vizuelne komunikacije 1999. godine, apostdiplomske studije 2009. godine na predmetu grafika i oblikovanje knjige. Od 2008 nastavnik je (docent) na Univerzitetu Metropoitan. Od 2003. godine počinje saradnju sa više izdavačkih kuća u zemlji i inostranstvu sa kojima i dalje uspešno sarađuje. Do sada je uradio preko 50 slikovnica, knjiga, udžbenika i naslovnica sa predko 1000 ilustracija kako za decu tako i za odrasle. Značajnije izdavačke kuće sa kojima je sarađivao: „Kreativi Centar“-Beograd, „Zavod za izdavanje udžbenika“- Beograd, „Laguna“- Beograd,“Mladinska knjiga“- Zagreb (Hrvatska), „Salariya“- London (Velika Britanija)… Učestvovao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije: „Zlatno pero“- Beograd, Sajam knjiga-Beograd „Bib“- Bratislava (Slovačka), Sajam knjiga u Frankfurtu- (Nemačka). Značajnije nagrade: „Zlatno pero 2003-Beograd“, Nagrada XII Bijenala studentskog crteža SCG- 2003, „Dositejevo pero 2010. Beograd“, Na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, 2011.knjiga „Pet dunavskih Čuda“ autora Zorana Živkovića i ilustratora Borisa Kuzmanovića, prezentovana je u sklopu dunavske strategije i imala je značajan međunarodni karakter.


mr Vesna Pavlović Pažđerski

Vanredni profesor

vesna.pavlovic@metropolitan.ac.rs
 

Rođena 1971. u Nisu. Diplomirala i magistrirala na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Imala 17 samostalnih izlozbi i preko 250 kolektivnih u zemlji i inostranstvu. Ucestvovala na 16 kolonija i na tri seminara za edukaciju u zemlji i inostranstvu. Clan je ULUS-a od 1997. i Niskog grafickog kruga. Od 1996.-2000. je na Akademiji lepih umetnosti u Poznanju (Poljska) na katedri za grafiku, a od 2006. je profesor na Univerzitetu Metropolitan.


dr Nenad Perić

Vanredni profesor
nenad.peric@metropolitan.ac.rs
 

Nenad Perić je rođen i odrastao u Beogradu, gde sa izuzetno visokim prosecima završava osnovne (izjednačene sa nivoom master) i magistarske studije menadžment i produkcije umetnosti i medija Fakulteta dramskih umetnosti. Diplomirao je pre roka, a specijalizirao menadžment i produkciju filma I televizije na VŠMU u Bratislavi. Doktorsku disertaciju Kreiranje i evaluacija medijske politike pod mentorstvom prof. dr Srbobrana Brankovića brani na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu.
 
PROFESIONALNA KARIJERA: Marketing menadžer i Savetnik (1998-2008, 2008-), NORD d.o.o., Pančevo. Producent (2001), Narodno pozorište u Beogradu. Koordinator (2001), Rektorat univerziteta umetnosti u Beogradu. Brend menadžer (2004), Videx group, Beograd. Savetnik u privredi (2008-). Nastavnik i potom profesor strukovnih studija (2008-2010) Visoke stručne škole za propagandu i odnose s javnošću u Beogradu. Docent (2009) i vanredni profesor i mentor na svim nivoima studija (2013-) Univerziteta Metropolitan u Beogradu. Redovni profesor VISKOM u Beogradu (2017-). Redovni profesor FDB u Beogradu (2019-). Mentor četrdeset diplomskih radova, sedam master radova i jedne doktorske disertacije, te član preko pedeset komisija. Član Senata (2012-2016) i član Komisije za proveru kvaliteta Univerziteta Metropolitan (2015). Dekan Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan 2013-2016. Koosnivač Beogradske inicijative za digitalnu diplomatiju (2015). Koosnivač i šef Katedre za produkciju dramskih i audiovizuelnih umetnosti i medija (FDB, 2019).
 
Autor ili prvi autor dve stručne i jedne naučne monografije, te više od 40 naučnih radova objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima. Od 2008: autor i koautor i koproducent dve multimedijalne izložbe. Pokretač (2013) i producent (2013-2015) godišnje izložbe Dizajnum i Experimental design (2015)-; producent izložbe Wizz Math (Mixer House, 2014) koproducent izložbi Da li volite paleolitski Op-Art (2014) i Vizuelna matematika (2015) u Galeriji RTS. Od 2008e održao dvanaest javnih tribina (po pozivu institucije) na temu medija, kulture i kreativnih industrija i njihovog uticaja na društvo i sl. Devet samostalnih u Beogradu: tokom 2008 (po dve u: Domu omladine Beograd, DКSG i Biblioteci grada Beograda), i jednu tokom 2010, 2011 i 2013, jednu tokom 2015 u UК Parobrod. Tri grupne: tokom 2011 u Domu omladine Pančevo i SКC Кragujevac i 2015 DКSG Beograd. Od 2001 učesnik više projekata u oblasti kulture i medija, reklamnih i dve uspešne političke-izborne kampanje (u inostranstvu).


MA Aleksandar Protić

Vanredni profesor

aleksandar.protic@metropolitan.ac.rs
 

Diplomirao 1998 godine na Fakultetu Primenjenih umetnosti na odseku kostimografija, oblast Savremeno odevanje. Iste godine upisao i modni dizajn na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Antverpenu, Belgija. Još u Beogradu tokom studija dobio nagradu za “najperspektivnijeg mladog dizajnera u modi” od strane Beogradske statue mode. 1998. godine zatvara Beogradski Fashion Week svojom diplomskom kolekcijom.
 
Od 1999. godine živi i radi u Lisabonu, Portugal, gde 2000. godine otvara svoje prodajno mesto i započinje marku “Aleksandar Protić”. Od 2000. godine redovni učesnik Lisbon Fashion Week-a i mnogih izložbi Portugalskih dizajnera.
 
U međuvremenu sarađuje sa mnogim komercijalnim markama kao umetnički savetnik i dizajner. Pored dizajnerskog rada, sarađuje kao kostimograf sa mnogim umetnicima iz oblasti savremenog plesa i teatra.
 
2010. godine izabran od strane “Maison de la Creation” kao predstavnik Portugala u projektu “CITÉ EUROMÉDITERRANÉENNE DE LA MODE” koji je završen izložbama u Marselju gradu kulture 2013. godine i u Parizu u “Palais Royal”-u.
 
Rad Aleksandra Protića zasnovan je na istraživanju formi kroz oblikovanje i drapiranje uglavnom kombinujući strukturalne i meke forme koje kao rezultat često daju dramatične, nosive modele.


MA Nikola Majdak

Vanredni profesor

nikola.majdak@metropolitan.ac.rs
 

Nikola Majdak Mlađi rođen je 1972. godine u Ljubljani, SFRJ. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek filmska i TV kamera. Poslednjih 20 godina aktivan kao snimatelj, animator, reditelj, predavač i voditelj radionica animiranog filma. Snimio je preko 50 dokumentarnih i kratkih igranih filmova, desetine muzičkih spotova i animacija. Radio je kao snimatelj za TV kuće: BBC, France2, ARTE, TF1, HRT, Channel4, MTV i brojne druge. Dobitnik je Kristalnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu, nagrade grada Beograda za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo kao i drugih važnih nagrada za animaciju i snimateljski rad.

Predaje Digitalnu fotografiju i Tehnologiju video produkcije.


dr Rastko Kukić

Docent

rastko.kukic@metropolitan.ac.rs
 

Rastko Kukić, rođen u Čačku 1980. godine. Završio Fakultet likovnih umetnosti, odsek Grafika u klasi profesora Mila Grozdanića. Na osnovnim studijama se, pored tradicionalnih tehnika, bavio eksperimentalnom i digitalnom grafikom kao i tipografskim eksperimentima. Za rad na polju eksperimentalne grafike na kraju studija dobija nagradu Perspektive XXXI, Jugoslovenske galerije umetničkih dela. Posle završenog fakulteta upisuje Interdisciplinarne magistarske studije, Grupu za digitalnu umetnost. Magistrirao je 2008. godine u klasi profesora Rastka Ćirića. Bavi se 3D grafikom, animacijom i digitalnim videom. Saradnik je časopisa Gradac za koji je izradio više ilustracija. Od 2008. radi na Fakultetu digitalnih umetnosti, univerziteta „Metropolitan“ kao asistent.


mr Branko Katanović

Docent

branko.katanovic@metropolitan.ac.rs
 

Rođen 1972. godine. Diplomirao i magistrirao na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Nakon završenih magistarskih studija na matičnom fakultetu magistrirao i na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu (grupa za digitalnu umetnost). Uzeo učešća na oko 40 kolektivnih izložbi u oblastima crteža, tradicionalne, primenjene i digitalne grafike, od kojih su mnoga zabeležena na internacionalnim, kao i na reprezentativnim smotrama nacionalnog karaktera (bijenala grafike, crteža, ilustracije…). Priredio, takođe, i 3 samostalne izložbe (Zlatno oko – Novi Sad, Dom omladine – Beograd, galerija FLU – Beograd – poslednja je magistarska izložba realizovana u formi interaktivne 3d instalacije). Poslednjih nekoliko godina bavi se pretežno projektima iz odblasti 3d animacije i modelovanja. U različitim segmentima ovih medija (karakter i koncept dizajn, modelovanje i animacija, strip i granična područja medija stripa) ostvario saradnju sa značajnu izdavačkim kućama u SAD (IDW, Dark Horse, DC/Time Warner) kao i nekoliko sopstvenih autorskih projekata od kojih je poslednji, “Back Alley“, strip interaktivne dramaturške koncepcije realizovan u 3d okruženju, istovremeno i njegov magistarski rad na grupi za digitalnu umetnost Univerziteta umetnosti. Uz aktivnost u nizu oblasti vizuelnih umetnosti, Branko Katanović radi kao asistent na Fakultetu digitalnih umetnosti, univerziteta „Metropolitan“ u Beogradu, na odseku za dizajn interaktivnih medija.


dr Milica Slijepčević

Vanredni profesor
milica.slijepcevic@metropolitan.ac.rs
 

ОBLАSТ ISТRАŽIVАNJА: intеgrisаnе mаrkеtinškе kоmunikаciје, оdnоsi s јаvnоšću, kоrpоrаtivnе kоmunikаciје, tržišnе kоmunikаciје, kоrpоrаtivnа društvеnа оdgоvоrnоst, lјudski rеsursi, intеrnе kоmunikаciје, mоdni mаrkеting, mоdnо tržištе, mоdni brеndоvi, еmоciоnаlnо brеndirаnjе, tržištе tеkstilnе industriје.
 
ОBRАZОVАNJЕ I USАVRŠАVАNјА: Nа Fаkultеtu pоlitičkih nаukа, Univеrzitеtа u Bеоgrаdu, diplоmirаlа 1985. gоdinе. Nа Fаkultеtu оrgаnizаciоnih nаukа, BU, mаgistrirаlа pоčеtkоm 2000.gоdinе. Dоktоrsku disertаciјu pоd nаslоvоm „Sаvrеmеni mоdеl intеgrisаnе kоrpоrаtivnе kоmunikаciје” оdbrаnilа је nа Fаkultеtu tеhničkih nаukа Univеrzitеtа u Nоvоm Sаdu.
 
PRОFЕSIОNАLNА KАRIЈЕRА: Rаdilа је u Аgеnciјi zа mаrkеting ЈSD „Pаrtizаn”, nа ТV Studiо B, zаtim u Institutu zа trаnsfuziјu krvi Srbiје i u Kоmpаniјi Dunаv оsigurаnjе gdе је оbаvlјаlа niz оdgоvоrnih pоslоvа оd rukоvоdiоcа prојеkata, prеkо mеnаdžеrskih pоziciја i rukоvоdеćеg iskustvа višе оd 15 gоdinа. Stеklа је drаgоcеnо iskustvо u prоfitnоm i nеprоfitnоm sеktоru nа pоslоvimа mаrkеtingа, kоmunikаciја, оdnоsа s јаvnоšću i mеnаdžmеntа, оstvаruјući zаvidnе rеzultаtе. Оd 2015. gоdinе izаbrаnа је u zvаnjе dоcеntа nа Univеrzitеtu Меtrоpоlitаn, Fаkultеt zа mеnаdžmеnt i Fаkultеt digitаlnih umеtnоsti gdе sа vеlikоm pоsvеćеnšću studеntimа prеnоsi kаkо tеоriјskо tаkо i bоgаtо prаktičnо znаnjе i iskustvо. Na Fakultetu digitalnih umetnosti, modul Modni dizajn predaje izborni predmet modni marketing. Autоrkа је mоnоgrаfiје “Моdni mаrkеting“ u izdаnju HЕRАеdu, Bеоgrаd, 2016. gоdinе.


MA Nenad Ćeranić

Docent

nenad.ceranic@metropolitan.ac.rs
 

Nenad Ćeranić je rođen i odrastao u Beogradu. Diplomirao je Muzičku produkciju pre roka sa ocenom 10 kao prvi u klasi na Akademiji Umetnosti u Beogradu.Juna 2011 godine postao je master muzičke umetnosti. Kao muzički producent i kompozitor dobitnik je internacionalnih nagrada na festivalima:Balkan Music Awards / Sofia , 2010 godine, Suncane Skale / Herceg Novi , 2010 godine, Slavjanski Bazar / Belorusia , 2009 godine. Nenad Ćeranić je dobitnik najvećeg priznanja koje Akademija Umetnosti u Beogradu dodeljuje, nagrade Sveti Vid, za izuzetan doprinos kulturi i umetnosti. Do Jula 2013 godine , radio je kao docent profesor na muzičkoj akademiji univerziteta ,,Alfa” u Beogradu. Od Oktobra 2013 godine radi kao docent profesor na Fakultetu digitalnih umetnosti, univerziteta „Metropolitan“ u Beogradu, na odseku za dizajn interaktivnih medija – angažovan je na predmetu dramaturgija zvuka.  


dr Petar Stamenković

Docent

petar.stamenkovic@metropolitan.ac.rs
 

Petar Stamenković, rođen 1982. Diplomirani animator i dizajner vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti Novi Sad i diplomirani inženjer grafičkog dizajna na Visokoj tehničkoj školi Novi Sad. Gimnaziju završio u Americi u Jackson, MS. Tada je imao ličnog mentora, profesionalca Frank E. Cock-a, koji radi za poznatu američku televiziju “E! TV” kao 3D dizajner i animator. Na Univerzitetu Metropolitan predaje „vizuelne efekte“ i „3D modelovanje“. Doktorant je na Univerzitetu Umetnosti i Univerzitetu Metropolitan.  
MA Madlena Dašić

Docent

madlena.dasic@metropolitan.ac.rs
 

Rodjena u Nišu 1989. godine. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala u Singapuru, a srednje obrazovanje završava u Beogradu u Prvoj Beogradskoj Gimnaziji. Osnovne akademske studije završila iz oblasti grafičkog dizajna štampanih medija, zatim uspešno pohađa master studije Dizajna novih medija u klasi Mitra Marinovića. U toku studija usavršava se i radi na evropskom Tempus projektu na akademiji Angewandte u Beču. U toku i nakom završetka studija radi na većem broju grupnih izložbi, interaktivnih performansa, produkcijskih ekipa, te kao član tima 2014te dobija nagrada Mixer festivala za interaktivnu izložbu “Perception”. Radi i na različitim modnim projektima. Zaposlena na Univerzitetu Metropolitan kao Generalni mnadžer Fakulteta digitalnih umetnosti.MA Ana Kecman Miletić

Docent

ana.miletic@metropolitan.ac.rs
 

Rođena u Beogradu 1976 godine. Diplomirala 1998 godine na Teološko-katehetskom institutu u Subotici i stekla zvanje diplomirani teolog-kateheta 2006. godine diplomirala na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i stekla zvanje diplomirani grafički dizajner. Pedagoškim radom bavi se od 2003 godine u okviru humanitarne organizacije „Kreativno-edukativni centar za mentalno nedovoljno razvijene osobe“, kao autor kreativnih radionica. Iz oblasti grafičkog dizajna, radila je dizajn logoa, knjige grafičkih standarda, časopise, magazine, publikacije, plakate, oglase, pakovanje i prostornu grafiku. Od 2009. godine radi kao profesor (docent) na univerzitetu „Metropolitan“, odsek Dizajn štampanih medija.


MA Mile Kocev ( Centar u Nišu )

Docent

mile.kocev@metropolitan.ac.rs
 

Rođen 1971 godine. u Radovišu, Makedonija. Diplomirao na Fakultetu Umetnosti u Prištini, likovni odsek, vajarstvo. Višegodišnje iskustvo u oblasti obrazovanja i vaspitanja mladih. Učesnik više likovnih kolonija, samostalnih i grupnih izložbi kao i seminara koji se bave problemima mladih. Autor kapitalnog umetničkog dela posvećenog Konstantinu Velikom.

 


MA Petar Bojović ( Centar u Nišu )

Docent

petar.bojovic@metropolitan.ac.rs
 

Rođen 1978. u Nišu. Diplomirao na fakultetu umetnosti u Nišu, odsek grafički dizajn. Predavao u Umetničkoj školi Niš više predmeta iz oblasti primenjenih umetnosti i grafičkog dizajna. Tokom 2013. radio pri kabinetu Gradonačelnika Niša na poslovima koordinacije i vizuelnog identiteta manifestacija Milanskog edikta u Nišu. Od 2014. na poslovima grafičkog dizajna pri Turističkoj organizaciji Niš.
FIT ProfesoriDETALJNA BIOGRAFIJA

mr Vesna Vasović ( Centar u Nišu )

Docent
vesna.vasovic@metropolitan.ac.rs
 
OBRAZOVANJE I USAVRŠAVANjE: Diplomirala (1993) i magistrirala (1997) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1994.g. je član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Studijski boravak u Parizu u “CITE DES ARTS“ (1997-1998).
 
NAGRADA: Pariz, nagrada za sliku “PRIH DU PEINTRE’’ u galeriji L’espace d’Animation des Blanes Manteaux’’ (1998).
 
SAMOSTALNE IZLOŽBE: Beograd, Srbija, Galerija FLU (1997), Pariz, Francuska, Galerija jugoslovenskog kulturnog centra (1998), Mikolow, Poljska, Galerija savremene umetnosti (2000), Niš, Srbija, Galerija savremene umetnosti “Srbija“ (2004), Atina, Grčka, Art galleries L-S (2007 i 2008), Krit, Grčka, Elunda Mare art gallery (2009), Beč, Austrija, Fantastic Art OG gallery (2015),
Wien, Austria, Im Kinsky, Auktionhaus (2016)
http://www.imkinsky.com/de/kaufen/online-katalog/110/2.510/63387-vesna-vasovic
2010-2016. Saradnja sa privatnim kolekcionarima
 
GRUPNE IZLOŽBE: Izlagačka aktivnost na grupnim izložbama u Srbiji i zemljama Evrope (1992-2014).


MA Milan Ličina

Docent

milan.licina@metropolitan.ac.rs
 

Rođen 1990. godine u Beogradu. Po završetku osnovnih studija (dizajn industrijskih proizvoda i grafički dizajn na VŠSS Beogradska politehnika i dizajn interaktivnih medija na Fakultetu digitalnih umetnosti) upisuje master studije Dizajn novih medija na Univerzitetu Metropolitan koje uspešno završava 2014. godine. Profesionalni rad bazira na kreiranju različitih video sadržaja (animacija, motion graphics, interaktivni video…) i grafičkom dizajnu, a lično stvaralaštvo je usmereno na audio-vizuelni performans i new media izraz. Osnivač je Hostile Takeover dizajn studija.


mr Katarina Samardžić

Docent

katarina.samardzic@metropolitan.ac.rs
 

Katarina (Urošević) Samardžić je diplomirala 2005. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na smeru kostim (odsek scenski kostim). Godine 2009. završava postdiplomske studije na Univeryitetu Konektikat (University of Connecticut) na odseku kostim (Costume design). Uradila je dizajn za mnogobrojne dramske, operske, dečije i lutkarske predstave, kao i značajne projekte u kulturno zabavnom programu RTS-a (kostimograf u kvizu Slagalica).
 
Od 2006. godine svoje kostimografije realizovala je u Sjedinjenim Američkim Državama (Sarasota Opera House, Connecticut Repertory Theatre, Nafe Ketter Theatre, Hartford Stage, New Orleans…), kao i u Srbiji (Beogradsko Dramsko Pozorište, Pozorište Boško Buha, Kruševačko Narodno pozorište, Kikindsko Narodno Pozorište….).
Od 2011. godine priključuje se timu Sent Georga, gde dizajnira sve do 2016. godine. Iza sebe ima 5 samostalnih revija izrađenih pod okriljem modne kuće Sent George, kao i 8 dizajniranih samostalnih kolekcija.
 
U oblasti modnog dizajna pored rada u Sent Georgu radila je i kao modni dizajner u modnoj kući Zextra, stilista i kostimograf u Buggatiju, i dizajnirala mnogobrojne reklame za domaće i strano tržište.
 
Izlagala je na mnogobrojnim izložbama u Sjedinjenim Američkim Državama, Češkoj Repiblici, Južnoj Koreji i Srbiji. Član je ULUPUDS-a od 2010. godine, a zvanje samostalnog umetnika je stekla 2011. godine.


mr Olivera Mićunović

Docent
olivera.micunovic@metropolitan.ac.rs
 

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Umetnost, vizuelna kultura, komunikologija, organizacioni konsalting.
 
OBRAZOVANJE I USAVRŠAVANJA: Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (1987), magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu (2013). Učestvovala na brojnim stručnim usavršavanjima DGAB i Consulting-ART treninzima i drugi mnogobrojni seminari, obuke, treninzi.
 
PROFESIONALNA KARIJERA: Docent Metropolitan univerziteta (2018-danas)), Direktor Umetničke škole u Nišu (2002 – danas), Recenzent Zavoda za udžbenike Beograd (2007-2009-2011-2015), Nastavnik likovne kulture OŠ „Car Konstantin“ u Nišu (1994-2002), Grafički dizajner u Grafičkoj agenciji (1992-1993), Elektronski grafički dizajner Radio Televizije Sarajevo, Bosna i Hercegovina (1989-1992).


FIT ProfesoriDETALJNA BIOGRAFIJA

MA Marija Radosavljević

Docent
marija.radosavljevic@metropolitan.ac.rs
 

Završila srednju Umetničku školu 1999., a 2004. diplomirala grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek u Kragujevcu. Imala tri samostalne izložbe i više grupnih u zemlji i inostranstvu. Aktivno se bavi grafičkim dizajnom i dizajnom nakita.
Učesnik dve međunarodne radionice za dizajn nakita u Zlatari Majdanpek i Skoplju u saradnji sa Zanatskom komorom Koblenc iz Nemačke. Dobitnik nagrade na međunarodnoj izložbi minijature u Majdanpeku za dizajn nakita 2011 god. Njen rad više puta publikovan od čega izdvajamo časopis Vicenza Jewellery (Italy). Učesnih mnogobrojnih festivala kao sto su Belgrade design week (SRB), Festival dizajna „Dan D” u Zagrebu (HR) i Kreativna nedelja u Mariboru (SLO). Jedan od osnivača niškog udruženja Modni kutak (Fashion corner), gde se bavila istraživanjima i projektima u okviru modnog dizajna i kulture uopšte. Voditelj je mnogobrojnih radionica u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Godinama bila aktivna kao volonter i dizajner u Otvorenom klubu u Nišu i Volonterskom centru Niš. Završila mnogobrojne seminare i treninge iz oblasti psihosocijalne podrške, nenasilne komunikacije, osnovi radioničarskog rada, projektnog menadžmenta, interkulturalnost idr.
Predaje kao profesor na Fakultet digitalnih umetnosti Metropolitan i u srednjoj Umetničkoj školi u Nišu na odseku za grafički dizajn.


MA Tiana Mitić

Docent
tiana.mitic@metropolitan.ac.rs
 

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Dizajn publikacija, Dizajn pakovanja, Korporativni i logo dizajn, Pop up kao oblik 3D ilustracije.
 
OBRAZOVANJE I USAVRŠAVANJA: Diplomirala na smeru Grafički dizajn Fakulteta umetnosti u Nišu kao student generacije. Master studije završila 2010. god. Na Fakultetu umetnosti u Nišu, odsek Primenjena umetnost. Iste godine dobila prestižnu nagradu „Srebrna zvezda“ kao najbolji diplomac Univerziteta u Nišu u oblasti umetnosti. Učestvovala na više kolektivnih i samostalnih izložbi. Radila na dizajnerskim projektima sa više studia za dizajn i marketinških agencija u zemlji i inostranstvu.
 
PROFESIONALNA KARIJERA: Freelance dizajner (2007-2010), Grafički dizajner u Dizajn studiu – Niš (2010-2012), Grafički dizajner u agenciji BTL advertising-Beograd (2012-2016), Grafički dizajner u OVATION BBDO (2016), Asistent na Univerzitetu Metropolitan, Centar u Nišu (od oktobra 2016.).


MA Predrag Stamenković

Docent
predrag.stamenkovic@metropolitan.ac.rs
 
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Grafički dizajn i ilustracija, crtanje i stilizacija oblika, digitalna fotografija.
 
OBRAZOVANJE I USAVRŠAVANJA: Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Nišu (2006).
 
PROFESIONALNA KARIJERA: Docent Metropolitan univerziteta (2018-danas), Osnivač galerije Mezanin (2021), Koordinator I facilitator internacionalnih kreativnih programa I radionica pri Klubu za osnaživanje mladih 018 KOM018 (2014-2020), Koordinator kreativnog programa za mlade pri Studiju crtanog filma 98 SCF98 Niš, Osnivač umetničke grupe Čaj…Odličan (2001).
 
Veliki broj objavljenih publikacija, više grupnih izložbi, dobitnik nagrada u polju stripa I ilustracije.


FIT ProfesoriDETALJNA BIOGRAFIJA

dr Miša Rakocija ( Centar u Nišu )

Docent
misa.rakocija@metropolitan.ac.rs
 
OBLAST ISTRAŽIVANJA: Istorija umetnosti, Ranohrišćanska, srpska srednjovekovna i vizantijska istorija umetnosti, Zaštita spomeničkog nasleđa.
 
OBRAZOVANJE I USAVRŠAVANJA: Diplomirao (1982), magistrirao (2008) i doktorirao (2010) na Filozofskom fakultetu, Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ u Skoplju. Član društva istoričara umetnosti Srbije i društva konzervatora Srbije.
 
PROFESIONALNA KARIJERA: Stručni savetnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš od 1986. godine, predavač na Fakultetu umoetnosti u Nišu (1998-2001), asistent na Metropolitan univerzitetu od 2015. godine.


MA Milena Tanasijević

Nastavnik stranog jezika

milena.tanasijevic@metropolitan.ac.rs
 

Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Skoplju, 2001. godine, na katedri za Engleski jezik i književnost. Trenutno završava postdiplomske studije iz oblasti usvajanja jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Nakon sticanja FTBE sertifikata od LCCI, bila je aktivno uključena u polje jezika struke, u pripremama i izvođenju kurseva u kompanijama, kao i kursevima po meri polaznika, spovodila je seminare i obuke profesora. Svoje radove je objavljivala i prezentovala na brojnim međunarodnim konferencijama kao što su: ELTA Beograd 2007; TESOL Konvencije u Atini, Grčka – 2007, 2008, 2009, 2011; TESOL Konvencije u Solunu, Grčka – 2007, 2008 i 2009; LSP Konferencija, Univerzitet u Beogradu, 2008 I 2011. Glavno polje njenog interesovanja je istraživanje teorija usvajanja jezika. Predavač je engleskog jezika na Fakultetu infroamcionih tehnologija u Beogradu.


dr Danijela Ljubojević

Nastavnik stranog jezika
danijela.ljubojevic@metropolitan.ac.rs
 

Dr Danijela Ljubojević je završila Filozofski fakultet u Nišu, Departman za anglistiku. Master tezu je odbranila na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu gde je i doktorirala čime je stekla zvanje doktor nauka – filološke nauke. Uža oblast interesovanja predstavlja metodika nastave, savremene tehnologije i sistemi za upravljanje učenjem.
Na Univerzitetu Metropolitan radi kao predavač na predmetima Engleski jezik 1, 2 i 3. Učestvovala je na brojnim konferencijama i seminarima stručnog usavršavanja. Autor je 14 radova iz oblasti metodika nastave i učenja na daljinu. Učestvovala je u nekoliko međunarodnih projekata: Open Discovery Space, saradnik (2013–2014); nacionalni koordinator (2014–2015); IPA 2011: Podrška razvoju ljudskog kapitala i istraživanju – razvoj opšteg obrazovanja i ljudskog kapitala – stručnjak za metodičke obuke i trener na IKT obukama za nastavnike (2014–2015); School-to-Work Transition for Higher Education Students with Disabilities in Serbia, Bosnia and Herzegovina and Montenegro (Trans2Work) – nastavnik-istraživač (od 2015).
Dobitnik treće nagrade Uprave za Digitalnu agendu na konkursu Digitalni čas 2 (2011. godine).
U periodu od 2013. do 2016. godine bila je član Upravnog odbora Društva za strane jezike i književnosti Srbije.
Od januara 2017. angažovana je kao savetnik – spoljni saradnik za predmetni nadzor u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


dr Dubravka Vlahović

Nastavnik stranog jezika
dubravka.vlahovic@metropolitan.ac.rs
 
Uža naučna oblast: Engleski jezik
 
Predavač engleskog jezika na Fakultetu informacionih tehnologija, Fakultetu digitalnih umetnosti i Fakultetu za menadžment. Diplomirala je 2009. godine kao student generacije na Fakultetu za pravne i poslovne studije Dr Lazar Vrkatić u Novom Sadu, na departmanu za Engleski jezik, gde je završila i master studije 2012. godine. Doktorirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2019. godine (departman Engleski jezik, modul Jezik).
 
Prevodilačko iskustvo stekla je u Torontu odmah nakon diplomiranja, a po povratku u Srbiju započela je svoju predavačku karijeru u visokom obrazovanju. Tokom desetogodišnje karijere, predavala je preko 20 stručnih predmeta na engleskom jeziku. Kroz svoj naučno-istraživački rad bavi se izazovima u nastavi engleskog jezika struke, retorikom, kulturom, kao i komunikacijom među gluvim i nagluvim ljudima.
 
Nosilac je međunarodnog sertifikata CPE (The Certificate of Proficiency in English, University of Cambridge ESOL Examinations, Level 3 Certificate in ESOL International), i član je udruženja „ELTA“ (English language Teachers’ Association) i „Društvo mladih lingvista“.


Ljiljana Miličić

Predavač
ljiljana.adamov@metropolitan.ac.rs
 

Adamov Ljiljana je rođena 1983 godine u Subotici, gde je živela i završila srednju školu, smer: Konfekcionar-krojač. Diplomirala je 2010 godine na “Visoko tekstilnoj strukovnoj školi za dizajn, tehnologiju i menadžment” u Beogradu, na smeru: Dizajn i moda, gde takođe sa izuzetno velikim prosekom završava i specijalističke studije na smeru: Modni menadžment. U toku studija 2009 godine je imala svoju prvu reviju u okviru Visoke tekstilne strukovne škole za DTM i Fashion Selection-a, gde je izabrana u deset najboljih studenata.. Već od svoje završene srednje škole je počinje da se bavi dizajnom, krojevima i izradom odeće. Od 2010 godine iznosi svoju prvu mušku kolekciju. U svom dugogodišnjem radnom iskustvu, radila je dizajn kostima za predstave: Maskara“ za pozorište KPGT u Beogradu, „Karmen u četri runde“, pozorište Bitef teatar u Beogradu, film: “Our demise in four stages” za reditelja Igora Simić, izradu kostima za muzej “Marco Polo” na Korčuli, kao dizajner enterijera i stilista za RTL televiziju u Budimpešti, uniforme za mnogobrojne ugostiteljske objekte i marketinške agencije koje obuhvataju poznate brendove.


MA Tijana Zebić

Asistent
tijana.zebic@metropolitan.ac.rs
 

OBLAST ISTRAŽIVANJA: Istorija umetnosti, zaštita nasleđa i vizuelna kultura.
 
OBRAZOVANJE I USAVRŠAVANJA: Osnovne (2014) i master (2015) studije je završila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je upisana i na doktorske studije.
 
PROFESIONALNA KARIJERA: Asistent Metropolitan univerziteta (2018-danas), Profesor likovne kulture u privatnoj gimnaziji Milena Pavlović Barili (2014-2015). Sekretar Društva istoričara umetnosti i vizuelne kulture novog veka, član panevropske organizacije Evropa Nostra Srbija.


MA Igor Sabo

Saradnik u nastavi
igor.sabo@metropolitan.ac.rs
 
Igor Sabo rodjen 30.4.1990 u Beogradu gde je završio osnovnu školu i tehničku školu “Drvo art” smer Pejzažna arhitektura. Diplomirao na Univerzitetu Metropolitan 2013. Godine. Trenutno je na master studijama na Univerzitetu Metropolitan.


dr Petar Pejić

Saradnik u nastavi
petar.pejić@metropolitan.ac.rs
 
Oblast istraživanja: Proširena Stvarnost, Virtuelna Stvarnost, 3D modelovanje, Vizuelizacija.
 
Obrazovanje i usavršavanja: Osnovna škola – đak generacije; srednja specijalna matematička gimnazija – nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. Osnovne i master studije arhitekture – Građevinsko – Arhitektonskom fakultetu u Nišu; Stručno usavršavanje, Ščećin, Poljska; Doktorat – Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.
 
Naučni rezultati: Učesnik na preko 20 međunarodnih naučnih skupova. Autor preko 50 naučnih radova. Autor 5 rada, publikovanih u časopisima na SCI listi.
 
Profesionalna Karijera: Osnivač firme Future Reality Systems (2016)- priznanja i nagrade u Berlinu, Mariboru, Beogradu i Tokiju. Saradnik u nastavi na Katedri za Vizuelne komunikacije Građevinsko – Arhitektonskog fakulteta u Nišu od 2011 do 2016. Idejni tvorac i učesnik 3 domaća projekta. Istraživač na 2 međunarodna projekta. 11 nagrada i priznanja za stručni rad:
– 1. nagrada za najbolji arhitektonski projekat na Balkanu.
– 1. nagrada i izveden projekat „Knauf“ štanda na sajmu građevine.
– 1. nagrada za unapređenje kvaliteta nastave na visokoškolskim ustanovama na nivou Srbije.