Kreativni centar Univerzitet Metropolitan

SADA KADA ODLUČUJETE O BUDUĆNOSTI VAŠEG DETETA,
VEOMA JE VAŽNO KOME ĆETE JE POVERITI.

Ako želite da Vaše dete bude uspešno, potrebno je više od diplome – zato je izbor fakulteta na kome će studirati i provoditi naredni period svog života, zapravo odluka koja će biti od presudnog značaja za njegov dalji razvoj i uspeh.

PROFESIONALNA ORIJENTACIJA

Ali šta studirati? Odgovor na ovo pitanje sa kojim živi svaki maturant jeste važano, ali nije toliko komplikovano kao što se na prvi pogled čini. Potrebno je biti racionalan i uzeti u obzir nekoliko faktora koji će pomoći u krajnjoj odluci:

 1. Uža slika: Lični afiniteti i sklonosti – Ovde nikako ne treba ograničiti dete na samo jednu stvar, nego treba razmišljati u pravcu šta mu sve dobro ide i čime sve može da se bavi.
 2. Šira slika: Afiniteti privrede i tržišta – Kada objektivno sagledate šta sve Vašem detetu dobro ide, vreme je da zajedno sagledate i širu sliku, odnosno, kako da dete svoje lične sklonosti i afinitete najbolje upotrebi u današnjem (ali i budućem) društvu i privredi. To bar nije teško – ovo je informatičko i tehnološki napredno doba, svet poslovnog uspeha i vizuelno digitalizovano društvo.
 3. Izbor delatnosti – Jasno je da su pokretači današnjeg i budućeg sveta 3 glavne delatnosti: informacione tehnologije, menadžment i dizajn. Ukoliko želite da Vaše dete bude uspešno, onda je vreme da se u skladu sa svojim afinitetima pronađe među ove 3 delatnosti, u koje, između ostalog, spadaju i najplaćenije profesije na svetu:
  • Ako su Vašem detetu prirodne nauke oduvek dobro išle, odgovor leži u nekoj od mnogobrojnih oblasti najbrže rastućeg sveta informacionih tehnologija;
  • Ako su društvene nauke nešto u čemu se Vaše dete uvek bolje snalazilo, uspeh će pronaći u menadžmentu, poslovanju i marketingu;
  • A ako sebe smatra umetničkom dušom, treba sebe da usmeri i primeni svoj talenat na jednu od raznih vrsta dizajna.
 4. Izbor fakulteta – Kada dođete do ovog koraka, pravi posao tek počinje. Razne oblasti IT-a, menadžmenta ili dizajna se mogu studirati na različitim fakultetima. Kako onda da znate koji fakultet da izaberete za Vaše dete? Neophodno je da se dobro informišete i uporedite sve opcije, jer je u pitanju budućnost Vašeg deteta.

Evo samo nekih od stvari koje treba uzeti u obzir – kvalitet obrazovanja koje student dobija u toku studija, ovde je bitno posmatrati odnos teorijskog i praktičnog znanja koje student stiče, profesore koji to znanje prenose, kao i savremenost i primenjivost studijskih programa u realnom svetu. Zatim, bitno je čuti mišljenje i iskustva studenata fakulteta koji je ušao u Vaš uži izbor, ali je isto tako važno i mišljenje kompanija i poslodavaca o studentima tog fakulteta. Tu su naravno i tehnička opremljenost, lokacija fakulteta, vannastavne aktivnosti i ostale stvari koje spadaju u sferu studentskog života koji je pred budućim studentom.

Odabir fakulteta je jedna od najvažnijih odluka koje će Vaše dete doneti u životu. Ovaj period je podjednako uzbudljiv i stresan za dete, kao i za roditelje. Tim Univerziteta Metropolitan je vrlo posvećen da tranziciju srednjoškolca u studenta učini što bezbolnijom, pa Vam dajemo smernice koje Vama kao roditeljima mogu pomoći u podršci detetu u ovom periodu.
 
Treba imati u vidu da je prva studentska godina brucoša vreme novih iskustava i brzog ličnog rasta i razvoja, a najbolja podrška koju mogu da dobiju je uveravanje i ohrabrenje od Vas kao roditelja, kao i rame na koje mogu da se oslone ukoliko im, ili kada im zatreba. Ne zaboravite i da ste Vi tu da pružite podršku i podsticaj, ali konačnu odluku ipak treba da donese dete. Dakle, nije preporučljivo da roditelji u skladu sa svojim afinitetima i ambicijama vrše pritisak na dete u vezi sa odabirom fakulteta ili buduće profesije. Suprotno tome, mnogo je bolje da se kao roditelji fokusirate na sledeće:

 • Temeljno popričati i razmotriti detetove ambicije i izvesti zakjlučak šta je ono što dete tačno želi
 • U skladu sa izvedenim zaključkom o ambicijama, razmotriti perspektivu istih i pomoći detetu oko izbora profesije
 • Razmotriti fakultete koje nude kvalitetno obrazovanje iz perspektivnih oblasti
 • Razmotriti koje će sve veštine dete savladati tokom studija
 • Izvesti zaključak kako i koliko će mu savladane veštine pomoći da ostvari svoje ambicije u vezi sa zaposlenjem
 • Posetite zajedno fakultet, popričajte sa profesorima, studentima, ili savetnicima za upis i ukažite im na dileme koje imate

Zakažite konsultacije kod nas klikom na LINK! I vi i vaše dete sigurno imate mnogo pitanja, a mi jedva čakamo da vas upoznamo i da vam odgovorimo na sve što vas zanima.

Univerzitet Metropolitan svestan je da na studente i njihove roditelje utiču povećani troškovi života, kao i na celokupno društvo. Iz tog razloga doneta je odluku da budući studenti imaju mogućnost ostvarivanja specijalnih popusta i pogodnosti, koji će roditeljima i studentima olakšati ovaj period. Najpre, tu je specijalan popust na školarinu, za sve studente koji se upišu u ranom upisnom roku.
 
Upis na Univerzitet Metropolitan:
 
Sad je trenutak da napraviš pravi izbor i postaneš student u centru pažnje, na Univerzitetu koji preporučuju studenati!
 
Ukoliko si polagao prijemni ispit na bilo kom fakultetu ili visokoj školi, koji je sličan prijemnom ispitu jednom od fakulteta Univerziteta Metropolitan, ostvaruješ pravo na direktan upis i oslobođen si od ponovnog polaganja prijemnog ispita.
 
Prijavi se za direktan upis do 31. jula na Univerzitet Metropolitan i upiši željeni fakultet bez polaganja prijemnog ispita.
 
Kandidati koji nisu polagali prijemni ispit, a žele da upišu Univerzitet Metropolitan, imaju mogućnost zakazivanja individualnog prijemnog ispita u terminu kada to njima odgovara.

UNIVERZITET METROPOLITAN VAM NUDI VIŠE OD DIPLOME:

IZBOR IZMEĐU 3 FAKULTETA – Ideja koja stoji iza sva 3 fakulteta Univerziteta Metropolitan je usklađenost sa tržištem koje konstantno raste i menja se, ali tako da je profesija svakog našeg diplomca uvek potrebna i svuda tražena. To je moguće zato što današnje i buduće tržište pokreću 3 delatnosti: IT, menadžment i dizajn, pa se tako i Univerzitet Metropolitan sastoji od Fakulteta informacionih tehnologija (FIT), Fakulteta za menadžment (FAM) i Fakulteta digitalnih umetnosti (FDU).

DIPLOMA PRIZNATA U CELOM SVETU

Zahvaljujući Bolonjskom i Američkom (IEEE i ACM) sistemu obrazovanja, Univerzitet Metropolitan postavlja svoje ciljeve na osnovu svetski prihvaćenih standarda, nudeći obrazovanje za budućnost, za dolazeće tehnologije i nove zahteve tržišta.

KVALITET OBRAZOVANJA

Studijski programi, dinamika, metodologija rada, ispiti i vannastavne aktivnosti, sve ovo je savremeno, usklađeno sa realnim potreba društva i u potpunosti prilagođeno studentima. Kao naš student, Vaše dete će imati lični pristup, mentorski rad i 24h/7 dostupnu podršku tokom studiranja. Nastava na našem Univerzitetu obavlja se isključivo u malim grupama, uz interaktivan rad između profesora i studenata, tako da naš slogan „Student u centru pažnje“ nije samo parola.

PRIMENLJIVA ZNANJA I VEŠTINE – Naši studenti imaju obavezne prakse koje su sastavni deo studija i koje ulaze u sistem ESPB bodovanja. Ovo znači da Vaše dete neće dobijati samo teorijsko, već i praktično, primenljivo znanje i nezamenljivo iskustvo koje se danas toliko ceni. Zato poslodavci i kompanije preferiraju naše studente.

SARADNJA SA VODEĆIM KOMPANIJAMA – Zbog svoje prisutnosti u kompanijama sa kojima Univerzitet Metropolitan ostvaruje uspešnu saradnju, a u koje naši studenti odlaze na prakse već u toku studija, studenti počinju da stiču dragocene poslovne kontakte i dobijaju mentorstvo od uspešnih poslovnih ljudi koji su već dugo u struci.

PRVI IZBOR POSLODAVACA – Upravo zbog količine primenljivog znanja, naši studenti su prvi izbor poslodavaca, jer na praksama oni stiču praktična znanja, koja se odnose na rešavanja konkretnih poslovnih problema i koja im omogućavaju da lakše usavrše sebe i pripreme se za poslovne izazove koji im predstoje.

IZBOR IZMEĐU TRADICIONALNIH I INTERNET STUDIJA – Naši studenti imaju mogućnost da studiraju na tradicionalan način ili da studiraju na daljinu (online) – putem Interneta. Sistem online studiranja u Srbiji je akreditovan upravo zbog Univerziteta Metropolitan, s obzirom da smo ga prvi uveli (2005. godine) i time pokrenuli prekopotreban talas tehnološkog unapređenja u visokom školstvu, što samo znači da stalnim unapređenjem danas imamo najsavremeniji e-Learning sistem u Srbiji i regionu.

TEHNIČKA OPREMLJENOST – Ako izaberete tradicionalne studije, to znači da će Vaše dete učiti i raditi u tehnički najopremljenijoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji, gde svaki student ima 24h, 7 dana u nedelji na raspolaganju WiFi Internet konekciju, računare i svu propratnu opremu.

LOKACIJA – Kao student Metropolitana na tradicionalnim studijama, u Beogradu će Vaše dete imati pogled na Dunav, jer se Univerzitet nalazi na jednoj od najlepših lokacija u gradu, dorćolskom keju, a u Nišu će biti u srcu Biznis parka. U oba slučaja, centar grada je našim studentima na dohvat ruke.

BILO KADA, BILO GDE I TEMPOM KOJI STUDENTU ODGOVARA– Ako izaberete online studije za Vaše dete, to znači da predavanja i vežbe prati sa bilo kog mesta na svetu, u bilo koje doba dana ili noći, isključivo tempom koji detetu odgovara. Nevezano za to da li je kao naš student na tradicionalnoj ili online nastavi, profesori i asistenti odgovaraju na sva pitanja studenta u roku od 24h, a uvek je moguće zakazati i tradicionalne ili Skype konsultacije sa profesorima i asistentima.
 
ZAPOSLENJE ODMAH NAKON DIPLOMIRANJA – Na osnovu stečenih teorijskih i praktičnih znanja tokom studiranja, naši studenti su spremni da se upuste u poslovne vode i odmah nakon diplomiranja pronađu posao u struci. Međutim, neretko se dešava situacija u kojoj se naši studenti zaposle i pre nego što su diplomirali, pa uporedo završavaju fakultet i rade. Ovo samo govori koliko su njihova buduća, izabrana zanimana tražena i cenjena.

GDE SU ZAPOSLENI NAŠI STUDENTI?

STUDENTSKI ŽIVOT

SADRŽAJAN STUDENTSKI ŽIVOT – Pored redovne nastave, studentama su dostupne i vannastavne aktivnosti poput takmičenja, putovanja, žurki, humanitarnih i društveno odgovornih akcija, sportskih aktivnosti, kao i mnogobrojne finansijske povoljnosti.


 

PARTNERSTVO SA VODEĆIM KOMPANIJAMA

PARTNERSTVO SA VODEĆIM KOMPANIJAMA – Mogućnost da već na prvoj godini osnovnih studija student svoj rad i talenat predstavi i napravi prvi poslovni uspeh.

Partneri Univerziteta Metropolitan

STIPENDIJE UNIVERZITETA METROPOLITAN

Univerzitet Metropolitan kao visokoobrazovna i društveno odgovorna institucija, ima za cilj da podrži sve uspešne i talentovane maturante i studente i u skladu sa tim, nudi različite mogućnosti stipendiranja. Više o svim stipendijama Univerziteta Metropolitan možete naći na: www.met.rs/stipendije.

ZANIMA VAS VIŠE INFORMACIJA?

Pitajte nas

Ime *

Prezime *

E-mail *

Postavite pitanje *