PORUKA PREDSEDNIKA BUDUĆIM BRUCOŠIMA

 

Došlo je vreme kada morate doneti jednu od najvažnijih odluka u vašem životu – šta  i gde studirati. Ta odluka određuje vašu buduću karijeru, vaš budući posao i uspeh u životu. Želim da vam dam nekoliko saveta:

  1. Studirajte ono što se traži i što će se i u budućnosti tražiti na tržištu rada. U suprotnom, gubite vreme, jer i najbolje studije su bezvredne i nekorisne, ako po diplomiranju ne možete da se zaposlite.
  2. Studirajte ono što volite, a ako to nije ono što se traži, onda pokušajte da zavolite ono što se traži.
  3. To što izaberete da studirate, studirajte sa punom energijom. Diploma nije cilj, ona je samo uzgredni rezultat. Pravi cilj da steknete potrebna znanja i veštine tako da znate da radite vaš budući posao. Oni koji znaju da rade posao – uspeće u životu. Oni koji ne znaju, imaju bezvrednu diplomu i osuđeni su na nauspeh.

 

Mi smo razvili univerzitet s ciljem da stvara buduće uspešne profesionalce – koji znaju da rade svoj posao. Kvalitetne studije su one čiji diplomirani studenti zadovoljavaju potrebe i očekivanja poslodavaca.  Od poslodavaca dobijamo pohvale da su naši diplomci upravo ono što im i treba. Zato su traženi. Nemaju problema da se zaposle i u zemlji i u inostranstvu. Kako smo to postigli? Kako se Metropolitan razlikuje od drugih univerziteta? Navešću samo nekoliko  specifičnosti:

  •  Primena znanja: Usmeravamo studenta da ne samo shvati i razume novostečena znanja, veći da zna da ih primeni. Naši studenti uče rešavajući probleme. Dobijaju svake nedelje zadatke, a skoro na svakom predmetu rade i projekat koji objedinjuju stečena znanja na predmetu rešavanjem projektnog zadatka koji u što većoj meri liči na problem koji se javlja u praksi. Za studente koji to žele nudimo i program «Kooperativnog (ili dualnog) obrazovanja», tako da student za vreme studija ima «stalnu stručnu praksu» u nekoj firmi. Na taj način, kombinovanjem  formalnog i neformalnog obrazovanja dostiže znatno veći nivo posedovanja i praktičnih znanja i veština, što je danas preduslov za dobijanje dobrog zaposlenja.
  •  Kvalitetni programi: Programi naših studija su pažljivo postavljeni tako da su savremeni, u skladu sa najnovijim konceptima, metodologijama i tehnologijama rada, a i usklađeni sa preporukama poznatih međunarodnih profesionalnih udruženja, kao na primer IEEE Computer Society za oblasti informatike ili u skladu sa programima najboljih univerziteta u svetu. Programi nisu pripremljeni po volji profesora, već u skladu sa potrebama poslodavaca i struke.
  •  Savremene metode studiranja: Postavili smo najsavremenije metode i tehnologije učenja i obrazovanja kako bi obezbedili kvalitetno, ali i efikasno studiranje. Kombinujemo metode elektronskog učenja (e-učenja) i interaktivni rad u učionicama u malim grupama. Mi ne koristimo amfiteatre jer se ne uči «na mitingu», već u malim grupama. Po broju računara po studentu smo najopremljeniji univerzitet u Srbiji. Studenti imaju puno vremena da ili timski ili samostalno rade u odlično opremljenim računarskim učionicama.
  •  Posvećenost studentu: Naš princip rada i naš credo je: «Student u centru pažnje». Svi se trudimo da svakom studentu poklonimo punu pažnju kako bi što bolje i lakše studirao. Svaki student dobija i svog mentora, od koga može da traži savet ili pomoć kada mu ja ona potrebna.
  •  Kod nas se radi i uči: Studentu puno dajemo, ali od njega očekujemo da vredno uči i radi, jer kriterijume držimo na neophodnom profesionalnom nivou. Sa njima nema kompromisa.

 

Pozivam vas da nam se pridružite. Pitajte naše sadašnje i bivše studente. Oni se nisu pokajali, jer su se uverili da su doneli ispravnu odluku koja im je omogućila kvaliteno studiranje, kao i kvalitetno radno mesto po diplomiranju.

 

dragan-domazet-rektor-univerziteta-metropolitan
 
Prof. dr Dragan Domazet
Predsednik Univerziteta Metropolitan