Ni jedna druga karijera i naučna disciplina ne pomera granice inovacija kao oblast Informacionih tehnologija, a Fakultet informacionih tehnologija je dom velikih ideja u računarstvu i IT-u.

Mi smo edukatori, istraživači i inovatori. Svaka granica koju pomerimo, svaki projekat koji sprovodimo, potkrepljen je jednom važnom misijom: IT za dobrobit društva i pojedinca. Pridružite nam se na našem putu ka pozitivnim promenama, sigurnijem okruženju i stvaranju nove generacije IT profesionalaca.

Fakultet informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan, obrazuje studente u svestrane IT stručnjake, za potrebe današnjice i budućnosti. Danas, informacione tehnologije su integrisane u svim segmentima poslovanja, a tamo gde je potrebna primena informacionih tehnologija, potrebni su i akademski obrazovani IT stručnjaci.

BUDUĆI STUDENTI FAKULTETA INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA

Naša glavna misija je da student uči kroz praksu i u skladu sa tim nastojimo da svaki student, kroz svaki predmet, prođe praktičnim radom, kako bismo ga još u toku studija oblikovali i pripremili za poslovno okruženje. Predavanja koja se sprovode u toku studija nije samo iskustvo u učionici, već sticanje stvarnih IT veština, u realnom okruženju, sa akcentom na to da student razvije inovativni i jedinstven pristup koji će doprineti društvu i zajednici u kojoj se sutra bude našao. Naša misija je da za vreme trajanja studija stvorimo vrhunske kadrove, sa stručnim teorijskim i praktičnim znanjem iz sledećih oblasti:

 

SOFTVERSKO INŽENJERSTVO

INFORMACIONE TEHNOLOGIJE

RAZVOJ VIDEO IGARA

 

Nastavni planovi i programi Fakulteta informacionih tehnologija prate svetske trendove i u skladu sa tim se stalno unapređuju. Od jesenjeg semestra 2021. godine uveli smo nove predmete iz oblasi data science-a, kao što su: Veštačka inteligencija, Analitika podataka, Mašinsko učenje, Vizualizacija podataka, Sistemi sa masovnim podacima i Kompjuterski vid. Takođe, otvaraju se novi predmeti i iz oblasti bezbednosti inforacija, kao što su: Osnove kriptografije, Etičko hakovanje i penetraciono testiranje, Digitalna forenzika, Bezbednost softvera i web sistema, Ljudski, organizacioni i pravni aspekti bezbednosti i IoT – Internet stvari. Sa temeljnim teorijskim i praktičnim znanjem iz ovakih oblasti, naši studenti će biti spremni da odgovore svim izazovima koji mogu da ih zadese, iz ove najbrže rastuće oblasti. Bitna stavka je što se studenti ne obučavaju samo da budu dobri inženjeri, nego i odlični preduzetnici, jer mnogi od njih karijeru počinju ili nastavljaju tako što osnivaju svoje firme ili start up- ove, za koje su neki od njh dobili i investije u vrednosti od preko 700.000 €.

Nastavni programi u oblasti informacionih tehnologija su usaglašeni sa preporukama američkih informatičkih profesionalnih udruženja IEEE i ACM, koje usmeravaju programe američkih univerziteta u informatičkim oblastima, a u skladu sa potrebama preduzeća, vladinih i drugih organizacija. Zahvaljujući toj činjenici, a primenom pored Američkog, i Bolonjskog sistema obrazovanja, diploma Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan je prepoznata i priznata u svim zemljama sveta.

Još jedna izuzetno bitna stvar je što naši studenti imaju opciju fleksibilnog studiranja, što je jako važno u ovom brzom i nepredvidivom vremenu. Takođe, od samog osnivanja 2005. godine, Fakultet informacionih tehnologija, osnivač Univerziteta Metropolitan, je tada prvi u zemlji dobio dozvolu od strane Ministarstva prosvete koja uključuje i izvođenje nastave na daljinu – preko Interneta (online), i to zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama koje primenjuje. U kratkom periodu, posebno u saradnji sa našim predavačima sa „New York Institute of Technologies“ na IT programu, uspeli smo da ostvarimo i jedinstven program naprednih akademskih i profesionalnih Internet studija.

GDE SU ZAPOSLENI NAŠI STUDENTI

IT JE BUDUĆNOST

Mladi ljudi uvek imaju mnoštvo opcija kada je reč o odabiru buduće profesije. Kada su njihov izbor informacione tehnologije, da li zaista shvataju perspektivu i potencijal delovanja u ovoj industriji?

Zašto je studirati informacione tehnologije tako dobar izbor?

IT je sinonim za naš vek. Svake godine slušamo vesti o novoj tehnologiji i shvatamo koliko je ona suštinski važna za naš život. Velike kompanije se rapidno menjaju ka napretku i vrlo je merljivo i očigledno koliko je to isplativo za bilo koji posao.

Izbor karijere u oblasi informacionih tehnologija je vin-vin kombinacija. S obzirom na to da je IT povezan sa svim industrijama širom sveta, studenti će u svakom slučaju imati priliku da testiraju i pokažu svoje veštine. Raznolikost izbora karijere u ovoj oblasti uključuje mnoga zanimanja koja su danas veoma popularna:

 • Web programer
 • Inženjer za održavanje računarskih sistema i mreža
 • Administrator baza podataka i računarskih sistema
 • IT sistem inženjer
 • Inženjer za analizu sistema
 • Sistem administrator
 • Aplikativni inženjer
 • IT projektni menadžer/ konsultant/ specijalista
 • Softverski inženjer
 • Java programer
 • Programer gejmpleja i gejmendžina
 • Programer korisničkog interfejsa
 • Programer veštačke inteligencije
 • Administrator ERP-a
 • IT analitičar poslovnih procesa

 
Svakako, ovde su prisutni višestruki izbori za karijeru i svake godine se rađaju nova zanimanja vezana za IT, jer nastavljaju da rastu na tržištu rada.

PROČITAJ VIŠE >>

STIPENDIJE NA FAKULTETU INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA

KAKO SE UPISATI?

Ukoliko želite da se upišete na Fakultet informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan, ili da se prebacite sa neke druge visokoškolske ustanove, sve što treba da znate je OVDE.

Fakultet informacionih tehnologija organizuje za buduće studente besplatne pripreme za prijemni ispit iz matematike, koristeći sve prednosti modernih tehnologija. Svi budući IT-jevci imaju priliku da se na najbolji i najbezbedniji način pripreme za prijemni ispit i prvi semestar, iz svog doma, za šta su im potrebni samo internet konekcija i pristup računaru, tabletu ili mobilnom telefonu. Besplatnim pripremama za prijemni ispit možete pristupiti OVDE.

POGLEDAJTE CENE ŠKOLARINA I ŠTA OBUHVATAJU >>

ZANIMA VAS VIŠE INFORMACIJA?

Kontakt

E-mail

upis@metropolitan.ac.rs
 

Telefon

011 20 30 885 // 018 551 000
 

Pitajte nas

Ime *

Prezime *

E-mail *

Postavite pitanje *