dr Svetlana Smolčić Makuljević - Univerzitet Metropolitan

dr Svetlana Smolčić Makuljević

Redovni profesor

Svetlana Smolčić Makuljević je profesorka Istorije umetnosti i dizajna na Univerzitetu Metropolitan od 2008. godine i predavač na osnovnim, master i doktorskim studijama. Doktorat iz istorije umetnosti stekla je na državnom Univerzitetu u Beču iz oblasti vizantijske vizuelne kulture, a diplomirala je i magistrirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Naučno istraživanje obuhvata srednjovekovnu vizuelnu kulturu i dizajn, fenomen sakralne topografije, recepciju srednjovekovne umetnosti u savremenom dizajnu, ulogu žene u kreiranju vizuelne kulture Balkana, sliku drugog i jevrejsku vizuelnu kulturu na Balkanu.
 
Autorka je dve medjunarodne naučne monografije Manastir Treskavac i Manastir Sveti Prohor Pčinjski i brojnih naučnih publikacija. Monografija “Manastir Treskavac” proglašena je nagradom ULUPUDS-a za najbolju monografiju iz oblasti Istorije umetnosti u 2019. godini. svetlanasmolcic.metropolitan.ac.rs
 
Bavi se kreiranjem koncepta dizajnerskih izložbi i piše kataloge. Zajedno sa kolegama i studentima Univerziteta Metropolitan je kustos (autor) izložbi Srednji vek i dizajn, Prvi svetski rat u porodičnim albumima, Dizajn nostalgije, Dizajn sećanja, Dizajn i istorija sporta. arthistory.metropolitan.ac.rs

Predmeti

Osnovne studije
  • AD108 Istorija dizajna
  • AD111 Istorija umetnosti starog i srednjeg veka
  • AD112 Istorija umetnosti novog veka
  • AD201 Istorija moderne i savremene umetnosti
Doktorske studije
  • AD665 Istorija i teorija umetnosti
  • AD680 Poetika umetnosti

Galerija radova

Kolačići
Ovaj sajt koristi kolačiće. Kolačići su mali tekstualni fajlovi koji se šalju i čuvaju na vašem uređaju (mobilni telefon, računar, tablet ili drugi uređaj za pristup internetu) svaki put kada posetite veb sajt. Kolačići su korisni jer dozvoljavaju veb sajtu da prepozna uređaj korisnika i učini korisničko iskustvo efikasnijim.

Kontakt forme
Kada nas kontaktirate putem kontakt forme, mi prikupljamo Vaše podatke o ličnosti kako bismo odgovorili na Vaš upit. Pravni osnov za ovu vrstu obrade je naš legitimni interes da odgovorimo na Vaš upit. Vi nemate zakonsku obavezu da nam dostavite navedene podatke, ali bez njih nećemo biti u mogućnosti da Vam pružimo odgovarajući odgovor ili uslugu.

Prihvatam uslove
MET Chat 1
Zdravo! 👋 Dobro došli na MET.
Da li Vam je potrebna pomoć?