Talentovani student i stipendista treće godine studijskog programa Modni dizajn na Fakultetu digitalnih umetnosti, Bogdan Mrša je tokom poslednja dva meseca bio u centru pažnje zbog mnogobrojnih nagrada koje je osvojio na Serbia i Belgrade Fashion Week-u, gde je imao priliku da prikaže svoje modele iz kolekcije – The Malnourished, koji su vezani za održivu modu.

 

Stručni žiri je tokom takmičenja na održanim Fashion Week-ovima bio oduševljen samim konceptom, načinom rada i izborom materijala za kolekciju našeg studenta, koju je prikazao u Novom Sadu i Beogradu – The Malnourished, i za koju je koristio materijale od plute (100% prirodni i reciklažni, koji su retko zastupljeni u modnoj industriji), zatim materijale sa defektima (rupama, greškama), koje je mladi dizajner prepravljao i koji bi nasuprot tome bili bačeni ili spaljeni, i naškodili našoj okolini. Takođe Bogdan je koristio i šibori tehniku manipulacije tkanine – ručni rad koji zahteva dosta vremena za finalnu izradu modela.

 

Stipendista FDU-a, Bogdan Mrša je pozvan i na predstojeći TED Talks koji se održava u Mokrinu, gde će govoriti, kako kaže o njemu veoma važnoj temi – održivoj modi i jedinom načinu da promenimo modnu industriju i zaštitimo našu planetu, a to je da zapravo shvatimo, da smo mi otrov koji je uništava.

 

Koliko su ti značile nagrade koje si dobio u proteklim mesecima? Da li si očekivao da će kolekcija – The Malnourished izazvati toliku pažnju modnih eksperata?

 
Ovi uspesi su me samo podstakli da nastavim da radim to što volim, i da se u potpunosti prepustim stvaranju kolekcija, koje ću imati priliku da predstavim na prolećnom izdanju Serbia Fashion Week-a, kao i na reviji koja će biti održana u Milanu u septembru 2020. godine.
 
Nisam se toliko obazirao na to šta će drugi misliti, samo sam radio ono u šta sam verovao i izrada – The Malnourished kolekcije je trajala 6 meseci.

  

Koristeći odevnu plutu i odbačene odevne predmete dao si potpuno novi život materijalima i modelima, postoji li izvesna subverzija u takvom pristupu kreiranja?

 
Kao mladi modni dizajneri, dužni smo da podignemo svest o održivoj modi kroz upotrebu eko održivih materijala, reciklažu i korišćenje tehnika koje ne zagađuju životnu sredinu.
 
Korišćenjem odbačenih komada i netradicionalnih materijala u izradi novih odevnih predmeta, želeo sam da istaknem održivost i reciklažu kao moranje ili barem mogućnost sa cijem implementacije gde smanjujemo štetu koju smo već naneli sebi i planeti.

 

Kroz tvoje kreacije je vidljiv sustainable način razmišljanja o dizajnu i modi generalno. Da li je to nešto što ti je i lično važno?

 
Usmerio sam se na neke od najvećih problema sa kojima se savremeno društvo susreće. Depresija, anksioznost, osećaj odbačenosti i usamljenosti nažalost stvaraju taj veo koji ljudi tumače sasvim pogrešno, sa dozom straha i gađenja. Pokušao sam da vizuelno prikažem ta osećanja i skrenem pažnju na nedostatak obzira i sklonosti ka odbacivanju i društvenoj segregaciji.
 
Smatram da je održivost najbitnija komponenta u procesu stvaranja, jer pristup i način ophođenja prema našoj planeti govori o informisanosti i svesti, o nama (modnoj industriji) kao jednom od najvećih zagađivača na svetu.

 

Kako vidiš modu, kao mlad i perspektivan dizajner – da li se prebrzo menja?

 
Prilagodljivost i sklonost promenama u skladu sa trendovima je osnovna karakteristika mode, međutim sve je to nedovoljno u pogledu ekološke održivosti i samim tim nedovoljno za naše dobro.
 
Upravo je iz te potrebe, usmerene ka podizanju svesti o nametnutim stavovima, očekivanjima i pogrešnim društvenim normama nastala kao ideja koja stoji iza kolekcije – The Malnourished.

 

Koliko ti znače studije Modnog dizajna na Univerzitetu Metropolitan?

 
Smatram da imamo najbolji, stručni profesorski kadar kod nas, koji stvarno može i želi da nama, studentima prenese njihovo dugogodišnje iskustvo u modnoj industriji.

 

U okviru 46. BFW si dobio nagradu Noizz-a. Reci nam tvoje mišljenje o značaju ovog takmičenja za predstavljanje mladih dizajnera?

 
Noizz Fashion Award pratim od početka studija i smatram da je ovaj vid takmičenja od velikog značaja za mlade dizajnere, jer pored prilike za izlganje modela na revijalnom delu takmičenja, imamo priliku da sa stručnim žirijem prođemo kroz proces egzekucije modela.

  

Nagrada sa Noizz-a je put u London na Fashio Week. Kojim dizajnerima se posebno raduješ tamo?

 
Poseta London Fashion Week-u je zaista lepa nagrada. Radujem se što ću videti radove dizajnera kao što su – Samuel Ross, Hussein Chalayan, ali i brend Groundtruth.

 

Uskoro ćeš učestvovati i na TED Talks-u, gde ćeš govoriti o održivoj modi – što je veliki uspeh za jednog mladog dizajnera. Gde vidiš sebe nakon završenih studija na Fakultetu digitalnih umetnosti?

 
Čast mi je što sam pozvan na ovogodišnji TED x Mokrin, u okviru koga ću imati priliku da pričam na temu koja je usko povezana sa mojim radom, koja je zapravo meni lično bitna.
 
Volim da se prepustim osećaju, ima nesto lepo u neizvesnosti.