Univerzitet Metropolitan sa svoja dva centra u Beogradu i Nišu može da se pohvali da ima najtalentovanije studente, koji biraju fakultete i studijske programe UM-a, jer znaju da svoje obrazovanje mogu usavršiti uz fenomenalne profesore i programe koji prate svetske trendova, ali i zbog same interakcije između studenta i profesora, kao i pristupa, neraskidive veze koja se razvija tokom četvorogodišnjih studija.

 

Jedna od tih talentovanih studenata, koja je još na prvoj godini Fakulteta digitalnih umetnosti bila primećena od strane profesora kao veliki talenat i budući, svetski umetnik jeste i Marija Mićić, koju svi znaju kao – Maša sa MET-a, i koja je kroz svoju umetnost i nesvakidašnje ilustracije pokazala svima da postoji neki drugi svet. Maša je završna godina studijskog programa Grafički dizajn i svojim ilustracijama svakodnevno pomaže Dizajn timu Univerziteta Metropolitan da realizuje različite kreativne ideje. Takođe Maša je deo i MET Art Shop-a, koncept store-a koji je lansirao Univerzitet Metropolitan zajedno sa Artists Anonymous-om, neprofitabilnom organizacijom, koja se bavi socijalno angažovanim dizajnom i koja ujedinjuje kreativce sa jednom zajedničkom idejom – MI kreiramo, VI kupujete, ZAJEDNO doniramo. U okviru MET Art Shop-a se mogu naći unukatni radovi studenata Fakulteta digitalnih umetnosti, kao i Mašini, a sav prikupljeni novac od prodaje studentskih radova ide u humanitarne svrhe.

 

 

Kada si shvatila da imaš talenat za umetnost i da tvoji crteži zapravo imaju priču i drugačiji stil?

Sa nepunih 5 godina, dok sam još bila u vrtiću, dobili smo kao zadatak da nacrtamo pozivnicu za jednu predstavu, koja se održavala u Ruskom domu. Kako je moja ilustrovana pozivnica bila izabrana da predstavlja taj pozorišni događaj, a Ruski ambasador u Srbiji, u to vreme, je primetio moj talenat i oduševljeno skrenuo pažnju mojim roditeljima da me usmere ka putu umetnosti. Tako je počelo Mašino istraživanje sveta oko sebe i u sebi, koje je prenosila na papir, kroz ilustraciju.

 

 

Kao mlada umetnica, odlučila si da upišeš Fakultet digitalnih umetnosti na Univerzitetu Metropolitan. Kako si se odlučila za FDU i studijski program Grafički dizajn?

Dolazim iz srednje umetničke škole Tehnoart, smer firmopisac kaligraf, što je stariji naziv za struku koju mi danas zovemo – grafički dizajner. Bilo je očigledno da ću nastaviti svoje obrazovanje u tom pravcu, da idem dalje za svojim talentom, snovima i da se razvijam kao umetnik. Za Metropolitan sam čula od drugarice čija je starija sestra u to vreme pohađala UM i smer Grafički dizajn. Informisala sam se još malo o Fakultetu digitalnih umetnosti i odlučila da je to-to što ja želim da upišem. Oduševila sam se studijskim programom i planom rada. Naročito mi je značilo što nisam „vezana“ 24h na predavanjima i zatrpana obavezama, zbog savremenog sistema online načina učenja, već imam slobodnog vremena gde mogu da radim na svojim projektima i stvaram svoju umetnost.

 

 

Koliko ti znači rad tokom studija sa eminentnim profesorima – cenjenim grafičkim dizajnerima i šta si to novo naučila od njih?

Rad sa već iskusnim ljudima u struci mi je jako pomogao i još uvek pomaže u razvijanju ideja koje imam. Jako je bitno kad imate nekoga ko hoće da vam posveti pažnju, da vam da savet i kritiku ili samo podeli sa vama neko svoje iskustvo iz prošlosti. Svi ti saveti usmeravaju u daljem razvoju umetnika i njegove buduće profesije.

 

Gde pronalaziš inspiraciju za svoje radove koji imaju dušu i koji probude najlepša osećanja kod svakoga od nas kada ih vidimo, ali i osetimo?

Inspiraciju za radove najviše pronalazim provodeći vreme u svojoj glavi – isto koliko i iz realnog života. Verujem da iz apsolutno svega može da se crpi inspiracija za radove tj. umetnost, da li je to pesma koju slušam već mesec dana na repeat-u, omiljena knjiga, priroda, ljudi koje upoznajem ili oni koje već znam, nova serija, sam izbor je neograničen. Ali svakako sve zavisi koliko vas vaša mašta ograničava i šta zapravo sami sebi dozvoljavate da bude ilustrovano na papiru.

 

 

Planovi za budućnost – gde vidiš sebe i svoju umetnost? Mi smatramo da ceo svet treba da sazna za Mašu i njene ilustracije, a ti?

Volela bih da se celog života bavim različitim stvarima, novim projektima, da se oprobam u što više oblasti iz dizajna i umetnosti, da iznova i iznova učim i pravim nove stvari – ali dečja ilustracija da uvek bude tu, kao podsećanje na dečji duh koji svima nama zauvek treba u životu. Međutim smatram da ne treba previše planirati budućnost, jer ono što treba da se desi – desiće se pre ili kasnije.

 

 

Tvoje radove možemo videti na platformi Behance. Šta ljubitelji umetnosti mogu da očekuju kada posete tvoju zvaničnu stranu – Kingdom of bullshit?

Moj portfolio je baš šarenolik, od crno belih radova, printova, do apsolutno svega što može da me inspiriše za crtanje u datom momentu, naravno sve što obuhvata ilustraciju. Pored toga pokušavam da pokrenem i plasiram brend Umro sam koji je baziran na mojim crno-belim printovima koji prikazuju slatko-strašne teme iz svakodnevnog života, gde glavnu ulogu imaju duhovi, patuljci i bundeve sa kojima imam neraskidivu ljubavnu vezu koja je tu još iz detinjstva.