Univerzitet Metropolitan, poznat po svojim fakultetima za IT i Menadžment, sa velikim uspehom vodi i Fakultet Digitalnih Umetnosti. Ponosni smo što na studijskom programu Modni dizajn imamo talentovane i uspešne studente koji ruše stereotipe o klasičnoj i već viđenoj modnoj sceni.

 

Studentkinje modnog dizajna Katarina Krajnović, Sofija Mitrović i Ivana Vorguca su se plasirale u finale B Future, ovogodišnjeg prolećnog 41. Fashion Week-a. Njihovi radovi su bili više nego zapaženi među članovima žirija.

 

Katarina Krajnović je istraživala temu – prozirnost i koristila materijale poput pvc-a, plastike, eko-kože u kombinaciji sa nežnijim tilom. Njena zamisao je da devojke pretvori u svojevrsne prizme, gde se vidi slojvitost koja svakim korakom menja prolazak svetlosti. Naziv njenog rada je „Shattered + Fractured“ … Probudi se i diši…

 

„Harmonija kontrasata“ je tema koju je izabrala Sofije Mitrović i prikazuje kontrast kao pojam koji simbolizuje suprotnost, naglašenu različitost, ali ne samo u odnosu boje prema boji već i formi. Kako kaže inspirisao je rad arhitekte Zahe Hadid, koji se smatra tvorcem „novog Baroka“. Priroda, pejzaži, ideja kreiranja fluidnog prostora koji prati proces su deo njenog rada, kao i futuristički oblici koji su u kontrastu i asimetrični, stapaju se u jednu celokupnu sliku. Meke, tečne i blago savijene forme finih linija, koje su presečene pravim i oštrim linijama, kontrastom boja i naglašenim teksturama materijala koje formiraju jednu celinu.

 

Takođe na temu „Harmonija kontrasta“ je odgovorila i Ivana Vorguca, koju je posvetila svom dedi, pod nazivom „Oda Kućanskom“. Inspirisana delom i životom dede, njegovim skulpturama, dok vez i boje na kolekciji zapravo oslikavaju njegova likovna dela. Osnovna boja i baza koja čini kolekciju je bela, ona je asocirala na stenu, kamen i samo platno, koje je deda koristio u stvaranju svojih radova, a što je kroz ovu kolekciju povezuje sa njim. Sa ovim je želela da produži njegov život i rad kroz modni oblik.

 

Pogledajte njihove radove: