Studenti Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan su imali priliku da prisustvuju gostujućem predavanju Eloise Huni i čuju o indonežanskoj kulturi i tehnici izrade tekstila „Batik“.

 

Eloisa Huni, gošća sa Filipina, studentima je kao uvodni deo predavanja prezentovala istoriju nastanka indonežanske tehnike i izrade tekstila „Batik“ i način na koji se ona dalje širila. Tehnika „Batik“ potiče iz Indonezije, sa ostrva Java i predstavlja jednu od najstarijih metoda štampanja i oslikavanja tkanina. Kasnije se ova drevna tehnika proširila i na druge delove Azije. Danas je više zastupljena fabrička izrada tehnike „Batik“, jer je vremenom ručna izrada oslikavanja raznih motiva na platnu od svile i pamuka postala skupa.

 

Eloisa Huni je rođena na Filipinima, ali veći deo života je provela u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Svoj rad je usmerila na različitim delatnostima, koje pored profesionalnog bavljenja jezicima i prevođenjem, uključuje rad u muzejima, kao i proučavanje umetničke discipline na dva kontinenta – Evrope i Azije. Studentima FDU-a je prenela svoje znanje i veštine u oslikavanju tkanine i na kratko donela duh daleke i egzotične Azije.