Prof. dr Hristina Mikić - Univerzitet Metropolitan

Prof. dr Hristina Mikić

Vanredni profesor

Prof. Dr Mikić je diplomirala, magistirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor je više od 60 naučnih radova iz oblasti kreativne ekonomije, finansija i privrednog razvoja. Autor je prve studije o razvojnim doprinosima kreativnih industrija u Srbiji (Britanski Savet, 2006), kao i dve međunarodne publikacije u izdanju UNESCO Institute for Statistics koje se bave komparativnom analizom merenja ekonomskog doprinosa ovog sektora razvoju. Stekla je zapaženo međunarodno iskustvo u oblasti kreativne ekonomije kroz saradnju sa UNESCO, Švajcarskim programom za kulturu, Svetskom bankom, Savetom Evrope, UNDP, British Council, ministarstvima kulture Srbije, Crne Gore i Makedonije i dr.

Učestvovala u radu većeg broja radnih grupa pri državnim organima koje su se bavile razvojem i kreiranjem politika u oblasti kreativnog sektora poput Radne grupe za razvoj kreativnih industrija (Ministarstvo kulture i medija, 2010-2012), radne grupe za istraživanje za potrebe formulisanaj strategije razvoja kulture (Ministarstvo kulture i medija, 2011.), član Saveta za kreativne industrije Privredne komore Srbije (2014), član radne grupe za izradu indikatora UNESCO Culture for development (ZAPROKULT & Ministarstvo kulture, 2015-2016), radne grupe za izradu indikatora Culture 2030 Indicators (ZAPROKULT & Ministarstvo kulture, 2021-2022). Akreditovani je predavač-realizator programa stručnog usavršavanja u javnoj upravi – oblasti: društvene delatnosti i planiranje u lokalnoj samoupravi Nacionalne akademije za javnu upravu.
Zainteresovana da naučna saznanja implementira u praksi, dr Mikić je paralelno sa naučnom karijerom, angažovana na različitim programima razvoja kreativnog preduzetništva i kreativnih industrija. Mnogi od ovih projekata doživeli su međunarodni uspeh kao eksperimentalni programi izvrsnosti u oblasti kreativnog preduzetništva poput inicijative „Kreativno preduzetništvo Srbija“ koja je bila jedan od pet finalista Uneskove nagrade za kreativnu ekonomiju u 2021. ili pak programa „Jačanje kapaciteta lokalnih i regionalnih institucionalnih struktura za razvoj kreativnih industrija u Srbiji“ koji je izabran kao primer dobre prakse u implementaciji Agende 2030.
Programski je direktor Laboratorije kreativnog preduzetništva – jedinstvenog programa za jačanje kapaciteta u oblasti kreativnog preduzetništva koji je pomogao da više od 235 preduzetnica razvije i ostvari svoje poslovne ideje u oblasti kreativnog sektora.

Kolačići
Ovaj sajt koristi kolačiće. Kolačići su mali tekstualni fajlovi koji se šalju i čuvaju na vašem uređaju (mobilni telefon, računar, tablet ili drugi uređaj za pristup internetu) svaki put kada posetite veb sajt. Kolačići su korisni jer dozvoljavaju veb sajtu da prepozna uređaj korisnika i učini korisničko iskustvo efikasnijim.

Kontakt forme
Kada nas kontaktirate putem kontakt forme, mi prikupljamo Vaše podatke o ličnosti kako bismo odgovorili na Vaš upit. Pravni osnov za ovu vrstu obrade je naš legitimni interes da odgovorimo na Vaš upit. Vi nemate zakonsku obavezu da nam dostavite navedene podatke, ali bez njih nećemo biti u mogućnosti da Vam pružimo odgovarajući odgovor ili uslugu.

Prihvatam uslove
MET Chat 1
Zdravo! 👋 Dobro došli na MET.
Da li Vam je potrebna pomoć?