Erasmus povelja za visoko obrazovanje (Erasmus Charter for Higher Education – ECHE) je dokument na osnovu koga Evropska komisija visokoškolskim ustanovama iz programskih zemalja dodeljuje akreditaciju na osnovu koje mogu da konkurišu i učestvuju u projektima Erasmus+ programa.

 

Povelja sadrži osnovne principe, koje visokoškolske ustanove moraju da poštuju da bi mogle da učestvuju u Programu, što znači da ispunjavaju osnovni okvir kvaliteta evropske i internacionalne saradnje. Monitoring implementacije principa Povelje vrši Evropska komisija u saradnji sa nacionalnim agencijama.

 

U procesu evaluacije prijave, naš Univerzitet dobio je maksimalnih 100 poena, ispunivši osnovne kriterijume propisane od strane Evropske komisije.

 

Visokoškolske ustanove iz programskih zemalja dužne su da poseduju Erasmus povelju za visoko obrazovanje, kako bi mogle da učestvuju u projektima mobilnosti i saradnje.

 

Univerzitet Metropolitan je jedan od domaćih univerziteta koji je zahvaljujući brojnim Erasmus + projektima na kojima učestvuje, kao i dobro postavljenim mehanizmima i jasnom strategijom internacionalizacije prepoznat i dobio je mogućnost da i dalje radi na svom međunarodnom razvoju. Ova mogućnost nam otvara mnoga vrata mobilnosti i strateških partnerstava, koja će pre svega imati uticaj na kvalitet studiranja naših studenata i na poboljšanju rada naših istraživača.

 

Kao partner, naš Univerzitet se može pohvaliti učešćem u sledećim Erasmus projektima, čiji su rezultati direktno usmereni na unapređenje kvaliteta i implementaciju novih modela studijskih i drugih programa u visokoškolski sistem Republike Srbije:

 

  • PT&SCHE – “Introduction of part-time and short cycle studies in Serbia” ,
  • IF4TM – “Institutional framework for development of the third mission of universities in Serbia” ,
  • DualEdu – ‘’Implementation of Dual Education in Higher Education in Serbia’’,
  • IMPRESS – “Improving Academic and Professional Education Capacity in Serbia in the Area of Safety & Security (by Means of Strategic Partnership with the EU)”.

 

ERAZMUS POVELJA ZA VISOKO OBRAZOVANJE 2021-2027 – SRPSKI JEZIK

ERAZMUS POVELJA ZA VISOKO OBRAZOVANJE 2021-2027 – ENGLESKI JEZIK