Dva tima studenata Univerziteta Metropolitan plasirala su se u nacionalno finale Takmičenja za najbolju studentsku ideju, koje je održano u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu 31. maja 2019. godine. U nacionalnom finalu učestvovalo je 8 najboljih timova sa lokalnih takmičenja, prethodno održanih na 7 partnerskih visokoškolskih ustanova u Srbiji, u okviru međunarodnog projekta IF4TM („Institutional Framework for Development of the Third Mission of Universities in Serbia“). Timovi su predstavili svoje ideje u okviru sedmominutnih prezentacija, nakon čega su usledila trominutna pitanja žirija. Žiri se sastojao od 5 članova – stručnjaka sa iskustvom u oblasti inovacija, preduzetništva i komercijalizacije, u sastavu:

  • prof. dr Vesna Mandić – koordinator projekta IF4TM sa Univerziteta u Kragujevcu
  • prof. dr Miladin Kostić – rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru
  • prof. dr Dragan Domazet – rektor Univerziteta Metropolitan u Beogradu
  • prof. dr Goran Stojanović – profesor na Univerzitetu u Novom Sadu
  • Marina Vukobratović-Karan – predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Univerzitet Metropolitan su predstavljala 2 tima na nacionalnom takmičenju. Tim XYZ, sa idejom simulatora vožnje, činili su studenti iz Niša, u sastavu: Aleksandar Stojadinović (1. godina, smer Računarske igre), Vasilije Stanković (3. godina, smer Biznis i marketing) i Marko Jovanović (3. godina, smer Biznis i marketing). Tim Hazdeja, sa idejom kolastih kodova, činile su studentkinje iz Beograda, u sastavu: Jelena Nedeljković (3. godina, smer Modni dizajn) i Marina Živković (3. godina, smer Modni dizajn).

 

U nastavku pogledajte sjajne prezentacije studenata Univerziteta Metropolitan:

 

Simulator vožnje – tim XYZ (Niš) – Aleksandar Stojadinović, Vasilije Stanković i Marko Jovanović:

http://www.youtube.com/watch?v=FJm7ZStsRjc

 

Kolasti kodovi – tim Hazdeja (Beograd) – Jelena Nedeljković i Marina Živković:

http://www.youtube.com/watch?v=A1fm_zCXgcs

 

Na osnovu ocena žirija, svi timovi su rangirani i izabrana su 3 najbolja tima. Prvo mesto i novčanu nagradu od 150.000 dinara osvojio je tim „Knjiga priča“ sa Univerziteta u Novom Sadu, za ideju Knjigaprica.com. Drugo mesto i nagrada od 100.000 dinara pripala je timu „HART“ sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru, za ideju Auto Home. Treće mesto i nagradu od 60.000 dinara osvojio je tim „Supergirls ​​of Science“ sa Univerziteta u Novom Sadu, za ideju Bio Hydro Fertilizer, koju je uručio rektor Univerzita Metropolitan profesor dr Dragan Domazet. Nagrade za 3 najbolja tima obezbedili su u zajedničkoj saradnji kompanija SBB i partnerske institucije na projektu IF4TM: Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Novom Sadu, Univerzitet u Nišu, Univerzitet Metropolitan u Beogradu i Državni univerzitet u Novom Pazaru.

 

U okviru pripreme za nacionalno Takmičenje za najbolju studentsku ideju, organizovana je studijska poseta Univerzitetu u Mariboru u periodu od 19. do 22. maja 2019. godine. Timovi studenata koji su pobedili na lokalnim takmičenjima održanim na partnerskim univerzitetima u Kragujevcu, Novom Sadu, Novom Pazaru i na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu, imali su priliku da u Mariboru predstave svoje ideje sledećim mentorima:

  • prof. dr Marjan Leber – profesor na Univerzitetu u Mariboru
  • prof. dr Vesna Mandić – koordinator projekta IF4TM sa Univerziteta u Kragujevcu
  • prof. dr Miladin Kostić – rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru
  • Đorđe Ćelić – direktor Poslovnog inkubatora u Novom Sadu

Nakon održanih prezentacija, timovi studenata su dobili savete i preporuke za unapređenje svog biznis plana i usmene prezentacije, koje su zatim razrađivali i implementirali u vežbi narednog dana. Studenti su takođe prisustvovali PODIM-u, jednom od najuticajnijih startup događaja u regiji Jadrana i zapadnog Balkana, koji se tradicionalno održava u Mariboru i okuplja preko 1.000 učesnika – startup-ova, investitora, studenata i profesora.

 

Čestitamo našim studentima na odličnim idejama i izuzetnim prezentacijama. Univerzitet Metropolitan će pružiti podršku u razvoju ovih i mnogih budućih ideja svojih najaktivnijih studenata.

 

Takmičenje je sprovedeno u okviru međunarodnog projekta IF4TM („Institutional Framework for Development of the Third Mission of Universities in Serbia“), u saradnji sa još 5 univerziteta u Srbiji, uz podršku Erasmus+ programa.

 

 

„This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein“