1. Recite nam nešto o sebi, gde ste rođeni, gde ste odrаsli?
Zovem se Jovana Kovač, rođena sam u Beogradu, aprila 1993. godine, gde sam i provela najlepši deo svog života. Tokom svog odrastanja, bavila sam se raznim aktivnostima išla sam na glumu, novinarstvo, ples, muzičku školu i igrala sam košarku. Tražila sam svoju buduću profesiju u tim raznim aktivnostima, ali su me računari oduvek najviše privlačili. Zato sam, nakon završene Pete beogradske gimnazije upisala Informacione tehnologije na Univerzitetu Metropolitan.

 

2. Zašto se upisali studije na Univerzitetu Metropolitan?
Za Univerzitet Metropolitan sam čula od prijatelja, koji su ga pohađali i imali sve reči hvale. Rad u manjim grupama, više praktičnog rada od same teorije, predavanja koja se odvijaju u korak sa novom tehnologijom su samo par razloga zašto me je ovaj Univerzitet privukao.

 

3. Kakve su vaše aktivnosti na profesionalnom planu?
Trenutno sam tradicionalni student druge godine na smeru IT, na Fakultetu Informacionih Tehnologija. Budući da sam stipendista, dosta sam uključena u razne projekte na fakultetu. Takođe, često prisustvujem raznim konferencijama i događajima koji su u vezi sa oblastima IT-a. Trudim se da svaki dan naučim nešto novo i da napredujem u ovome što radim, kako bih mogla da radim na nekim ozbiljnijim projektima.

 

4. Da li su Vam studije pomogle u napredovanju u Vašem poslu? (Da li su vam studije pomogle u napredovanju na profesionalnom planu?)
Studije su mi veoma pomogle na profesionalnom planu. Studiranje na Univerzitetu Metropolitan pružilo mi je dobar temelj za dalje usavršavanje. Takođe, bez podrške profesora i pojedinih kolega koje sam upoznala na fakultetu ne bih bila toliko uspešna. Zaista sam zahvalna zbog toga.

 

5. Koji su Vaši najveći uspesi?
Svojim najvećim uspehom smatram prvo mesto na svetskom Microsoft-ovom takmičenju Imagine Cup. Pobeda na ovom takmičenju otvorila mi je mnoga vrata u IT svetu. Plasman na prvo mesto omogućilo mi je da posetim glavno sedište Microsoft korporacije u sijetlu gde sam imala priliku da upoznam ljude sa vrha menadžmenta. Nakon ove nagrade, moj tim i ja smo dobili veliko priznanje, a to je Svetosavska nagrada, za doprinos obrazovanju. Takođe jedan od uspeha jeste što sam sa koleginicama iz tima prema odabiru magazina Cosmopolitan izabrana u sam vrh uspešnih žena u Srbiji za 2013. godinu. Velikim uspehom smatram što sam upoznala dosta ljudi iz Microsoft zajednice, kako u Americi, tako i u Srbiji, koje veoma cenim i poštujem. Da ne zaboravim, zahvaljujući Univerzitetu imala sam priliku da provedem mesec dana u Belgiji, u okviru VisMath TEMPUS projekta, gde sam imala priliku da vidim kako je studirati u inostranstvu, i to je stvarno bilo nezaboravno iskustvo.

 

6. Kаko orgаnizujete svoje vreme, s obzirom na posao, studije, društveni život..?
Moram priznati, prilično teško. U poslednje vreme sam često zauzeta i puna obaveza, pa uvek mora nešto da ispašta. Moje kolege kažu za mene da sam najkreativnija kad sam pod pritiskom. Trudim se da se dobro organizujem i u privatnom i u poslovnom aspektu, i vidim napredak.

 

7. Šta je bitno za uspešnu poslovnu karijeru, koje su to osobine?
Prema mom iskustvu, veoma je bitno biti siguran u sebe i u to što radiš. Nikada se ne treba plašiti neuspeha, jer i iz neuspeha može mnogo toga da se nauči. Takođe, veoma je bitno znati raditi u timu, i voditi dobru komunikaciju sa ljudima.

 

8. Koji su planovi i smernice za budući period?

Ne tako davno, obeležavali smo svetski dan žena u IT-u u Domu Omladine, gde smo moje koleginice i ja motivisale devojčice i devojke da se bave IT oblašću. Cilj mi je i da u budućnosti imam prilike da inspirišem mlade ljude da se bave ovim poslom. Trenutno se najviše fokusiram na studije. Svaki dan volim da naučim nešto novo.

 

9. Gde vidite sebe zа 5 – 10 godina?
Ne volim da pravim velike planove za budućnost. Sve što bih volela za 5 – 10 godina je da budem srećna, zdrava i uspešna u ovome što radim.