Organizacija Dostignuća mladih je uspešno realizovala i drugo regionalno takmičenje jugozapadne Srbije – Poslovni izazov, koje je zbog pandemije virusa COVID-19 održano online, ali gde je bilo prisutno 10 mentora sa Univerziteta Metropolitan koji je dugogodišnji partner i podrška ovog takmičenja, u okviru koga se podstiče razvijanje preduzetničkih i prezentacijskih veština, kao i rad u timu kod srednjoškolaca.

 

Takmičenje je okupilo učenike iz 15 srednjih škola, i to iz: Čačka, Gornjeg Milanovca, Guče, Kraljeva, Loznice, Požege, Prijepolja, Raške, Tutina, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje. Timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će omogućiti kretanje ljudi sa minimalnim štetnim uticajem. Uz pomoć mentora, 15 timova je kreiralo svoj biznis plan i video prezentacije za ideje koje su drugog dana takmičenja – Poslovni izazov predstavili članovima žirija, gde je jedan od njih bio i profesor UM-a Fakulteta za menadžment, dr Vladimir Škorić.

 

Mentori Univerziteta Metropolitan su sa svojim timovima i osvojili prva tri mesta. Stipendista i student završne godine Fakulteta za menadžment, Luka Tešić je sa timom iz Srednje škole Dragačevo“ iz Guče osvojio I mesto; II mesto je pripalo timu Poljoprivredno-hemijske škole „Dr Đorđe Radić“ iz Kraljeva, kome je mentor bila Mina Ilić, studentkinja Marketing menadžmenta, master studija Fakulteta za menadžment, dok je III mesto pripalo timu iz Gornjeg Milanovca i Gimnazije „Takovski ustanak“, kome je mentor bila takođe stipendistkinja druge godine Fakulteta za menadžment, Sara Broćić. Ostali mentori UM-a su bili: Ivana Petrović (Marketing menadžer), Kruna Ćirić (Menadžer događjaja), Andrea Vukomanov (Marketing menadžer), Bojana Stojanović (Marketing menadžer), Anja Marković (studentkinja FAM-a iz Niša), Pavle Nikolić (student FAM-a iz Niša) i Andrija Anđelković (student FAM-a iz Beograda).

 

Ideja učenica iz Guče, koje su osvojile I mesto na regionalnom takmičenju jugozapadne Srbije, bila je vezana za plasiranje uređaja koji omogućava povlastice pri registraciji vozila, tako što meri pređeni put i broj osoba u vozilu. Kreativnost, timski rad, preduzetničke veštine – bili su samo neki od odgovora od strane srednjoškolaca i što su to naučili tokom programa.

 

Naredno takmičenje – Poslovni izazov biće organizovano za učenike iz istočne Srbije od 18. do 19. novembra 2020. godine, uz podršku partnera – Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.