Studentkinja FIT-a Nina Cojić i njen tim osvojili nagradu na International Female Students Hackathon-u

Studentkinja FIT-a Nina Cojić i njen tim osvojili nagradu na International Female Students Hackathon-u

27.05.2021.

Studentkinja Fakulteta informacionih tehnologija Nina Cojić je sa svojim timom osvojila nagradu na internacionalnom hakatonu – International Cyber Security Hackathon for Female Students, koji se održao od 12. do 13. maja, a koji su organizovali AFA Srbija, AFA Švajcarska i Women4Cyber uz podršku Microsoft Switzerland i TeleGroup-a.

 

Takmičenje je bilo namenjeno svim studentkinjama iz Srbije i Švajcarske iz oblasti IT-a, kao i onim studentkinjama zainteresovanim za sajber bezbednost.

 

Tema hakatona i izazov bio je detektovati i sprečiti pojavu Deepfake sadržaja („Combating Deepfakes in Cyber Security“).Rešenje Nininog pobedničkog tima predstavlja platformu (aplikaciju), koja je namenjena velikim korporacijama, kako bi im pomogla u detektovanju deepfake sadržaja. Aplikacija je zasnovana na Blockchain tehnologiji, kako bi se obezbedila što veća bezbednost podataka i osmišljeno je da bude host-ovana na Cloud-u.U rešenju su implementirane kombinovane metode mašinskog učenja, kao i otkrivanja deepfake sadržaja pomoću analize senzora i kompjuterske vizije, kako bi se omogućila veća zaštita.Rešenje je usklađeno i sa GDPR regulativom.

 

Uzimajući u obzir da je podjednako uključivanje muškaraca i žena neophodno za ostvarivanje ekonomskog prosperiteta, čestitamo Nini i članicama njenog tima na podstreku rodne ravnopravnosti na tržištu rada i uključivanju žena, na najbolji način, u cyber security poslove.

 

Takođe, u Ninino ime zahvaljujemo se i dekanki prof. dr Miroslavi Raspopović i profesoru Igoru Francu, koji su značajno doprineli njenom znaju i razvoju tokom studija.