„Lobbying and Public Affairs in the Pandemic“ – Lobiranje tokom pandemije iz tri evropska centra, Londona, Berlina i Beograda bila je tema online panela u okviru projekta Univerziteta Metropolitan MET Talks.

 

U živoj diskusiji su atraktivnu temu iznela tri stručnjaka: Dominik Meier, suvlasnik i senior partner konsultantske kuće Miller & Meier Consulting, dr Stuart Thomson, direktor javnih poslova u BDB-u, u Londonu i doc. dr Ana Bovan sa Univerziteta Metropolitan (Fakulteta za menadžment), predsednik CEDEF i konsultant, a u okviru panela je moderirao Ivan Jovanović, master student Univerziteta Metropolitan, studijskog programa Marketing menadžment.

 

Sagovornici, eminentni stručnjaci su ukazali da je lobiranje i public affairs (PA) zbog pandemije postalo učestalija praksa i uključilo dosta novih aktera. Dr Thomson je istakao da je digitalizacija prebacila vršenje uticaja znatno više na nove i neistražene online modele rada. Iako to nije predstavljalo veliki problem u industriji PA, online metode ipak ne mogu zameniti neposredne sastanke. Prof. dr Bovan je ukazala da su strategije lobiranja naglo postale sastavni deo procesa upravljanja rizicima kompanija, jer se pokazalo da ni pandemija nije bila „crni labud“. G. Meier je potcrtao da je potreba za stručnošću koju samo lobiranje i PA mogu pružiti u vremenima kriza, kao što su političko savetovanje, nadzor i obaveštajni podaci, čini ovaj sektor vrlo otpornim.

 

Nakon diskusije su usledila zanimljiva pitanja od strane studenata Univerziteta Metropolitan, kao i drugih prisutnih, i panel je pokazao da postoji veliko interesovanje za boljim razumevanjem same teme o lobiranju u vreme pandemije.

 

U produžetku možete pogledati video održanog panela na temu „Lobbying and Public Affairs in the Pandemic“, realizovanog u okviru projekta MET Talks.

 

 

www.youtube.com/watch?&v=XGVBZMzdu_Y