Ideja srednjoškolki iz Paraćina o plasiranju silikonskih narukvica koje sadrže komoru za dezinfekciono sredstvo, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca centralne Srbije u preduzetničkim veštinama – Poslovni izazov, održanom online, a kojima je mentor bila studentkinja Anja Marković sa studijskog programa Biznis i marketing, Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan iz Niša.

 

Takmičenje je okupilo učenike iz 14 srednjih škola i to iz: Brusa, Knića, Kragujevca, Kruševca, Lapova, Paraćina, Požarevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Trstenika i Velike Plane. Timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će omogućiti ljudima da žive kvalitetno uprkos specifičnim okolnostima koje sa sobom nosi pandemija. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove i video prezentacije za svoje ideje koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija, gde je i ovog puta jedan od njih bio profesor Univerziteta Metropolitan sa Fakulteta za menadžment, dr Vladimir Škorić.

 

Pobedu je odneo tim koga su činile učenice Tehnološke škole u Paraćinu, Anastasija Krneta, Mina Milosavljević, Marta Radojković i Teodora Stevanović. Naš proizvod koji smo nazvali Antivirusnica sadržao bi sredstvo za dezinfekciju dovoljno za 5 nanošenja, a dezen, boju i izgled narukvice bismo prilagodile uzrastu i polu kupaca, objašnjavaju Anastasija, Mina, Marta i Teodora.

 

Drugo mesto osvojio je tim Mileva iz Gimnazije u Kruševcu, dok je treće mesto pripalo timu Probudi stvarnost u čijem sastavu su bili učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Požarevcu, a gde je takođe mentor bio student UM-a i studijskog programa Biznis i marketing Fakulteta za menadžment iz Niša, Pavle Mitić. Takođe i ostalim timovima koji su se takmičili mentori Univerziteta Metropolitan su bili: Sara Broćić (stipendistkinja i studentkinja FAM-a iz Beograda), Mina Ilić (diplomac FAM-a), Dunja Moldvaj (studentkinja FAM-a iz Beograda), Andrija Anđelković (student FAM-a iz Beograda) i Luka Tešić (student završne godine FAM-a iz Beograda).

 

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru 2021. godine u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na – Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i već tradicionalnog partnera – Univerziteta Metropolitan.