Profesorka Fakulteta za menadžment, dr Ana Bovan, koja drži predmet Pregovaranje i lobiranje na Master akademskim studijama Univerziteta Metropolitan, i ove godine je predstavljala Srbiju na godišnjem, jubilarnom 10. kongresu Konferederacije evropskih lobista Public Affairs Community of Europe (PACE), kao potpredsednica asocijacije Lobista Srbije.

 

Evropsko lobiranje u vreme pandemije virusa COVID-19 – bila je tema godišnjeg kongresa Konfederacije evropskih lobista (PACE) u okviru kojih je pored Evrope bila prisutna i Afrika. Umesto u Briselu, kongres je održan putem online platforme, gde su prisutni predstavnici rukovodstva asocijacije Lobista Srbije – osnivač, potpredsednica i profesorka dr Ana Bovan, zajedno sa predsednikom, advokatom Nenadom Vukovićem, ukazali na specifičnosti lobiranja tokom pandemije u Srbiji.

 

Profesorka Bovan i advokat Vuković su istakli da se u više industrija javila dilema kako zastupati stavove u jeku pandemije, oko stepena proaktivnosti sa kreatorima javnih politika, pa je i sam intenzitet rada lobista bio jači nego inače. S druge strane, online lobiranje u našoj zemlji još uvek nije napredovalo kao kod severnijih evropskih zemalja.

 

Profesionalci iz preko 40 zemalja Evrope i Afrike su sa interesovanjem pratili primenu zakona o lobiranju u Srbiji, kao i značajnu činjenicu da je Srbija dobila prvi put u svojoj istoriji registrovanog lobistu – advokata Nenada Vukovića. Zaključak kongresa je u pravcu većih ulaganja u upravljanje rizicima i promenama kako bi bilo manje „crnih labudova“ u domenu lobiranja.