Profesorka Ana Bovan predstavila Novi zakon o lobiranju u ambasadi Belgije

Profesorka Ana Bovan predstavila Novi zakon o lobiranju u ambasadi Belgije

25.06.2019.

Profesorka Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan, dr Ana Bovan, koja je i član Borda Belgijsko – srpske poslovne asocijacije (BSBA), u Ambasadi Kraljevine Belgije u Beogradu je održala predavanje na temu Novog zakona o lobiranju u Srbiji. Domaćin prezentacije bio je Nj.E. Ambasador Koen Adam, a prisustvovali su članovi BSBA kao i ostali gosti iz sveta diplomatije, biznisa, institucija, kao i profesori sa univerziteta.

 

U okviru Master programaMarketing menadžment na Univerzitetu Metropolitan, jedan od predmeta je Pregovaranje i lobiranje, koji drži profesorka Bovan i gde se zaintereseovani studenti za ovu temu mogu bliže upoznati sa materijom uvek aktuelnog i značajnog segmenta svake države. Profesorka Bovan slovi za jednog od utemeljivača ove profesije u Srbiji i regionu, ona je takođe jedan od osnivača i prvi predsednik Društva lobista Srbije, član PACE Public Affairs Community of Europe – Konfederacije nacionalnih udruženja lobista.

 

Profesorka Bovan je predstavila zainteresovanim učesnicima suštinu društvene i političke funkcije lobiranja, kao i razloge za donošenje zakona. Zatim je podrobno objasnila sve aspekte Novog zakona u Srbiji, njegove domete i ukazala na prostor za unapređenje koji se očekuje donošenjem podzakonskih akata. Diskusija je bila izuzetno interesantna, pitanje i opservacije su bile korisne za sve učesnike.

 

Zakon o lobiranju će uticati na način na koji se koristi ustavno pravo svakog građanina ili grupe za zastupanje svojih interesa, kao i na zakonodavni proces u oblastima od interesa. Zakon propisuje određene obaveze i odgovornosti kako za lobiste, fizička i pravna lica, tako i za osobe koje su lobirane, za predstavnike državnih organa itd. Osim zakonskih propisa predviđa se pridržavanje kako načela poštovanja javnog interesa tako i načela integriteta, što pretpostavlja veću transparentnost i veću odgovornost svih učesnika u lobiranju.