Drugi, najveći dizajnerski hakaton za srednjoškolce – Design never sleeps, u organizaciji Univerziteta Metropolitan i Guarane održan je i na Univerzitetu Metropolitan u Nišu. Takmičenje je okupilo oko 60 učenika srednjih škola iz Niša, Leskovca i okoline koji su za temu imali da dizajniraju Guarana game limenku.

 

Tokom dvodnevnog hakatona, takmičari su imali i radionice koje su im bile od pomoći kako u kreiranju same limenke, tako i u javnom nastupu tj. prezentaciji svojih ideja pred stručnim žirijem. Radionicu iz oblasti „Ilustracije“ održao je asistent studijskog programa Grafički dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti, Predrag Stamenković, dok je radionicu „Dizajn ambalaže“ održala saradnica u nastavi takođe na FDU, Nataša Ilić. „Kako prezentovati ideju“, radionicu javnog nastupa, održala je asistentkinja na Fakultetu za menadžment, MSc Ecc Milica Mladenović.

 

Stručni žiri na Metropolitanu u Nišu je bio u sledećem sastavu: profesorka FDU-a, Marija Radosavljević; asistent u nastavi na programu Grafički dizajn, Predrag Stamenković i eminentni grafički dizajner sa višegodišnjim iskustvom, koji je bio i specijalni gost takmičenja, Miloš Nikolić. Žiri je imao tešku odluku da od 15 timova izabere 3 najbolja, ali tim pod imenom Rondedžero se istakao od ostalih i osvojio prvo mesto, a pobednici su bili iz Umetničke škole u Nišu: Tara Ristić, Saša Branković, Isidora Očaj i Lea Tomić. Tim Rondedžero je osvojio vrednu nagradu od po 1.000€ za prvu godinu studija na Fakultetu digitalnih umetnosti.

 

Drugo mesto na – Design never sleeps hakatonu osvojio je tim IKKAI. EXE, sa osvojenom nagradom od po 500€ za prvu godinu studija na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, a čiji članovi su takođe bili iz Umetničke škole u Nišu: Iva Petković, Petar Stamenković, Kristina Filipović i Anastasija Rajković. Treću nagradu od po 250€ za prvu godinu FDU-a dobio je tim Magma studios u sastavu: Marko Petrović, Dušan Mitrović, Andrija Ranđelović i Luka Ivković iz niških gimnazija – „Bora Stanković“ i „Stevan Sremac“.

 

Takmičenje – Design never sleeps na Metropolitanu u Nišu je takođe fenomenalno prošlo uz sjajnu podršku studenata-mentora i profesora, kao i nezaobilznih sponzora. Pored glavnog sponzora takmičenja – Guarane, tu su bili i: Aqua Viva, Chipsy, Sweet i Tube. Kako je prošlogodišnje dizajnersko rešenje Guarana study limenke izabrano od drugoplasiranih učesnika hakatona iz Niša – za novo pakovanje i proizvod Guarana-BRAINER, ostaje nam da vidimo šta je to što će biti najbolje rešenje i gejmerski dizajn od strane Sovinog tima, za Guarana game limenku.