Istorija umetnosti u okviru Godišnje izložbe studentskih radova na Univerzitetu Metropolitan – DizajnUM5

Istorija umetnosti u okviru Godišnje izložbe studentskih radova na Univerzitetu Metropolitan – DizajnUM5

12.06.2017.

U okviru predmeta Istorije umetnosti koje vodi profesorka dr Svetlana Smolčić Makuljević, studenti Univerziteta Metropolitan su za petu Godišnju izložbu pripremili različite vizuelne radove vezane za redizajn i vizuelizaciju umetničkog nasleđa, istorije umetnosti srednjeg i novog veka, retrospektivu dosadašnjih radova, video radove, websajt, kao i elektronski časopis sa radovima iz Istorije umetnosti.

 

 

Studentkinje prve godine – Maja i Sara Ivanović i Marija Lazarević, predstaviće se na Godišnjoj izložbi svojim poster-prezentacijama, na kojima su vizuelizovani radovi iz Istorije umetnosti starog i srednjeg veka. Studenti druge godine grafičkog dizajna bili su inspirasani dobro poznatim evropskim umetnicima, poput Mikelanđela (studentkinja Anđela Knežević) i Berninija (Alen Čuturić), dok je vizuelni identitet predmeta uradila Marijana Gluhović.

  

Elektronski časopis sa studentskim radovima iz istorije umetnosti srednjeg i novog veka reprezentuje rad studenata koji kroz sliku i reč ilustruju istorijsko umetničko nasleđe, a templejt i dizajn je pripremio student Miloš Prokić.

  

Video inspirisan srpskim slikarima novog veka, kojim su oživljene slike Paje Jovanovića, Takovski ustanak, Đorđa Krstića, Smrt kneza Lazara, Uroša Predića, Mali filozof, reprezentuje studente interaktivnog dizajna druge godine – Janka Lazarevića, Božicu Kuljiš i Grgura Stojanovića.

  

U okviru godišnjeg pregleda radova biće zastupljen i segment izložbe Dizajn i istorija sporta, koji je bio deo Noći muzeja 2017. godine i koji prati katalog, na čijoj pripremi rade studentkinje Anja Florijan i Anđela Knežević. Ideja za ovaj rad je proistekla iz aktivnosti vezanih za kulturnu manifestaciju Noći Muzeja u okviru koje je po prvi put bio uključen i Univerzitet Metropolitan. Zadatak je bio da se vizuelno, novim medijima mapira prostor starog kupališta i oživi prostor nekadašnjeg i sadašnjeg sportskog centra.

 

 

Istražujući sopstvenu porodičnu prošlost studenti su prikupili fotografije, koje svedoče o sećanju na različite profesionalne i rekreativne sportske aktivnosti članova porodica. U pitanju su fotografije koje potiču prvenstveno iz druge polovine XX veka, pa sve do današnjih dana. Na fotografijama su prikazani razni članovi porodica koji su trenirali fudbal, boks, atletiku i plivanje. Poseban segment izložbe čine fotografije koje se odnose na istoriju plaže i kupališta, u porodičnom vizuelnom sećanju. Na ovaj način se spojila vizuelna memorija u fotografijama sporta i različiti lokaliteti, toposi.

 

MetArtHistory je sajt, na kome je radio web dizajner Mladen Radić i gde su prikazani dosadašnji studentski radovi, grupne tematske izložbe, Srednji vek i dizajn, Prvi svetski rat u porodičnim albumima, Dizajn nostalgije i Dizajn sećanja, radovi studenata u okviru predmeta Istorija umetnosti na Univerzitetu Metropolitan.