Predrag Striković, student I godine Modnog dizajna Univerziteta Metropolitan, svoj talenat i umeće predstavio je u polufinalu na takmičenju za mlade talente iz oblasti mode u sklopu Serbia Fashion Week-a. Na taj način, uspeo je da pored brojne konkurencije, studenata viših klasa, istakne sopstveni stil na jedinstven način i plasira se u finale pomenutog takmičenja.

 

Predraže, kažite nam, kako ste uspeli baš Vi da postanete učesnik na FDTC/European competition for young fashion designers – „Mladi talenti“, a ne neko od Vaših kolega?

 

Svi studenti Modnog dizajna Univerziteta Metropolitan imali su mogućnost da nacrtaju skice, osmisle kolekciju i da nakon odobrenja profesorke Ane Vasiljević istu pošalju na FDTC/European competition for young fashion designers. Tako sam uspeo da postanem učesnik ovog takmičenja.

 

Kao student I godine Modnog dizajna uspeli ste svoje prve kreacije da predstavite na pomenutom takmičenju, plasirate se u polufinale, a zatim i u finale. Kažite nam, kako ste uspeli tako značajno da istaknete svoj stil, pored jake konkurencije?

 

Na ovom takmičenju učestvovali su studenti modnog dizajna i drugih kreativnih fakulteta/smerova, kao i mladi modni dizajneri starosti do 30 godina. Kriterijumi za plasiranje u finale bili su originalnost, autentičnost, usklađenost i forma, tehnička izvodljivost. Što se tiče mog plasiranja u finale, mislim da je žiri na mojim skicama mogao da prepozna jasan dizajnerski koncept jedne kolekcije. Takođe, mislim da ih je uverio i sam kvalitet izrađenog kaputa, koji je inače jedan od modela iz kolekcije, rađen za polufinale.

 

Kažite nam nešto više o svojoj kolekciji koja Vas je odvela u finale takmičenja „Mladi talenti“.

 

Inspiracija za ovu kolekciju potekla je prvim delom iz rada britanskih dizajnerki poput Stelle McCartney, Victorie Beckham i Phoebe Philo, kojima je zajednička crta minimalistički pristup u dizajnu. Tako da sam se inspirisan njihovim brojnim kolekcijama vodio pri redizajniranju klasičnih formi blejzera, kaputa i mantila. Drugi dio inspiracije bio je određeni kimono, pačvork koji se na njemu nalazio, kao i preklop koji je za kimono karakterističan.
Za kraj, recite nam, šta očekujete od sebe u finalu i koliko je za Vas važan do sada postignut uspeh?

 

Za mene kao dizajnera na samom početku karijere, ovako veliki uspeh na pomenutom takmičenju svakako predstavlja veliku satisfakciju za budući rad. Što se tiče mojih očekivanja u finalu, ja sam i više nego zadovoljan što ću svoju prvu reviju prikazati na SFW-u gde se okuplja veliki broj modnih znalaca, kolega dizajnera i medija iz zemlje i praktično čitavog sveta. Pošto ne sumnjam u svoj rad na ovoj kolekciji, kako kreativno tako i tehnički, biću iskren pa ću reći da očekujem pobedu u finalu, mada i ako se to ne desi, neću biti razočaran.