Ukoliko volite modu i u potrazi ste za fakultetom koji će vam pružiti najbolje obrazovanje kada je reč o ovoj oblasti, onda bi svakako trebalo da uzmete u obzir Univerzitet Metropolitan. O tome kako izgleda studirati na ovom fakultetu i koje pogodnosti on nudi svojim studentima, razgovarali smo sa Minom Maksimović, studentkinjom smera za modni dizajn.

 

WANNABE MAGAZINE: Završila si Školu za dizajn, odsek Tehničar dizajna tekstila, a trenutno studiraš modni dizajn na Univerzitetu Metropolitan. Kako se javila ljubav prema dizajnu?

 

MINA MAKSIMOVIĆ: Oduvek sam volela sam da crtam i to su u početku bile uglavnom haljine i neki modni detalji i već tad sam znala da želim time da se bavim. Pred upis u srednju školu, shvatila sam da je to ono čemu želim u potpunosti da se posvetim, pa sam upisala Školu za dizajn kako bih naučila više o samom procesu dizajna, a Univerzitet Metropolitan kako bih to znanje još više usavršila.

 

Čime te je Univerzitet Metroploitan „kupio“ pa si odlučila da konkurišeš na takmičenje „Mladi talenti“?

 

Za takmičenje sam saznala od prijateljice. Nakon daljeg informisanja o fakultetu, dopao mi se program za koji smatram da obuhvata sve oblasti modnog dizajna, pa sam odlučila da želim tu da nastavim svoje obrazovanje, i onda se prijavila za takmičenje.

 

Po čemu se ovaj fakultet razlikuje od drugih umetničkih?

 

Razlikuje se po odnosu profesora prema studentima, kvalitetu studiranja i opremljenosti fakulteta

 

Šta ti se najviše dopada kod studiranja na Univerzitetu Metropolitan? Da li imaš dovoljno mogućnosti da pokažeš svoje veštine?

 

Zahvaljujući fakultetu, studenti često imaju prilike da pokažu svoje znanje kroz različite izložbe i manifestacije. Od onih na kojima sam ja učestvovala, najdraža mi je ižlozba u okviru Serbia Fashion Week-a, gde je bila izložena moja ilustracija.

 

Za dizajnera je veoma važno da bude kreativan i drugačiji. Da li ti to ponekad predstavlja teret? Gde pronalaziš inspiraciju za svoje stvaralaštvo?

 

Ponekad može biti teško, ali inspiracija se uvek može pronaći. Mom senzibilitetu najviše odgovaraju geometrijske forme, tako da često polazim od arhitekture, a inspirišu me i radovi iz oblasti likovne umetnosti.

 

Osim modnog dizajna, interesuju te i ilustracija, kolaž i fotografija. U vezi sa tim, gde vidiš sebe za 5 godina? Kojom oblasti bi volela da se baviš?

 

Za 5 godina bih svakako volela da se ozbiljno bavim ovim poslom. Modni dizajn je polje rada gde se te tri umetničke oblasti mogu povezati i kombinovati, ali u svakom slučaju, modni dizajn je ono što će me uvek najviše privlačiti.

 

Kako bi izgledao tvoj posao iz snova?

 

Volela bih da budem kreativni direktor neke modne kompanije, ili da imam svoj brend, gde bih imala više slobode i mogućnosti za eksperimetisanje u okviru tekstila i u samoj realizaciji mojih ideja.

 

Na kraju, zašto je Univerzitet Metropolitan pravi izbor za mlade umetnike i njihov profesionalni razvoj i napredak?

 

Fakultet se trudi da nam obezbedi što bolje uslove za rad i da nam omogući neku vrstu afirmacije još tokom studija. Profesori su otvoreni za rad sa studentima različitog predznanja i Univerzitet Metropolitan je svakako mesto gde bi njihov talenat i rad bio podstican i vrednovan.

 

Fotografije: Privatna arhiva

Izvor: WANNABE MAGAZIN – http://wannabemagazine.com/intervju-mina-maksimovic-studentkinja-modnog-dizajna-na-univerzitetu-metropolitan/