Studentkinja Modnog dizajna na Univerzitetu Metropolitan Ivana Vorguca za naš magazin otkriva kako izgleda studirati na jednom od najboljih fakulteta u oblasti mode kod nas, kao i to zašto bi baš Univerzitet Metropolitan trebalo da bude i vaš izbor ukoliko želite da se bavite ovom kreativnom delatnošću.

 

 

WANNABE MAGAZINE : Studiraš modni dizajn na Univerzitetu Metropolitan. Kako se javla ljubav prema ovoj vrsti umetnosti?

 

IVANA VORGUCA: Generalno smatram da se ljubav ka umetnosti ne rađa već se mi sami rodimo ili (pak) ne rodimo sa senziblitetom za istu. Mislim da se situacija naročito ne menja ni kada je reč o granama primenjene umetnosti, ali hajde da kažemo da tokom života i sazrevanja polako razlučujemo koje su to “grane” u kojima bismo se najbolje snašli, odnosno one kojima smatramo da najviše pripadamo. Ni sa mnom nije bilo ništa drugačije.

 

Zašto je baš Univerzitet Metropolitan bio tvoj izbor? Po čemu se on razlikuje od drugih umetničkih fakulteta

 

Univerzitet Metropolitan se definitivno ističe po mladim, uspešnim ljudima koji čine nastavni kadar. Takođe, konstantno praćenje dešavanja u svetu ( kada je reč o tehnologiji ali i u samoj modi) i u načinu na koji je koncipiran plan i program.

 

Čime si naviše zadovoljna kada je reč o studiranju na ovom fakultetu?

 

Onog trenutka kada sam odlučila da u životu želim da se posvetim modi, da živim, radim i uživam u istoj, jedan od polaznih ciljeva bio mi je da zarađujem od ove oblasti.

To je definitivno ono za ša nas profesori, na čelu sa profesorkom Anom Vasiljević, u čijoj klasi se i sama nalazim, svojim mentorskim radom i svojom posvećenošću, ne samo u nastavnom već i u dizajnerskom smislu, osposobljavaju.

 

Koliko prilike imaš da stekneš praktično znanje tokom studiranja i pred publikom predstaviš svoj rad?

 

Prilike postoje, skromno smatram da najbitniji deo ovog odgovora leži u konstantom radu a pod istim podrazumevam istraživanje, skiciranje, modelovanje, realizaciju samih projekata. Na samom kraju tu su manifesticije, izložbe i revije na kojima sve to možemo da prikažemo. Profesori su tu da nam izađu u susret za sva dodatna pitanja, a ono što bih istakla jesu zajednički projekti moje klase “Alienation” koja se našla u programu Vinjeta na Belgrade Fashion Weeku-u za koju verujem da nas je istakla i prikazala na pravi način.

Negovanje različitosti (kako u modnom dizajnu tako i generalno u umetnosti) dovodi nas do pravih vrednosti.

 

S obzirom na to da je umetnost tvoja ljubav, a reč je o oblasti koja zahteva mnogo kreativnosti i originalnosti, u čemu pronalaziš inspiraciju za svoje stvaralaštvo.

 

Kao što ste rekli, umetnost je moja ljubav. I sami znate da u ljubavi inspiracija nikad ne manjka, makar bi tako trebalo da bude, pa prema tome, inspiracija je svuda oko nas. Potrebno je da ne zatvaramo oči pred njom i da što je više moguće istu dovodimo do realizacije. Ipak, arhitektura i igra senki koju ista stvara jeste oblast sa kojom se najviše poigravam u poslednje vreme i na koju bih stavila akcenat.

 

Kako izgleda tvoj posao iz snova? U kojoj oblasti modne industrije bi volela da radiš?

 

Ne bih se na samom početku karijere ograničavala jednom oblašću, prema tome neka odgovor na ovo pitanje ostanem dužna za neki sledeći intervju.

 

Gde vidiš sebe za 5 godina? Postoji li nešto što bi naročito želela da ostvariš?

 

Želje i mogućnosti menjaju se godinama.

Reći ću da su mi želje dovoljno velike, taman onoliko koliko je potrebno da se potrudim da bi postale srazmerno ostvarive mojim mogućnostima.

 

Na kraju, zašto je Univerzitet Metropolitan pravi izbor za mlade umetnike i njihov profesionalni razvoj i napredak?

 

Najznačajnije za mlade kreativce, njihov profesionalni razvoj i napredak, za nas, sadašnje i buduće studente nalazim u pronalaženju, a potom nesputavanju, već negovanju, pojedinačnih senzibiliteta i vrednovanju istih kroz mentorski prostup profesora našeg Univerziteta koji podržavaju originalnost i raznovrsnost mladih kreativnih ljudi, ali koji su tu i da ukažu na realnost posla i svega sa čim ćemo se susresti u ovoj oblasti kroz svoj kreativni put i koji će nam na taj način pomoći da se istaknemo na tržištu, ali i da na istom opstanemo.

 

Izvor: WANNABE MAGAZIN – http://wannabemagazine.com/intervju-anja-plemic-studentkinja-modnog-dizajna-na-univerzitetu-metropolitan/