Danijela Mitrović je studentkinja modnog i grafičkog dizajna na Univerzitetu Metropolitan, koja sa samo 22 godine već iza sebe ima bogato iskustvo u vidu učešća na brojnim izložbama, revijama, saradnje sa poznatim magazinima… Koliko ima sličnosti između modnog i grafičkog dizajna, ali i koje su prednosti studiranja ovih oblasti baš na Univerzitetu Metroplolitan, otkriva nam ova mlada umetnica.

 

WANNABE MAGAZINE: Na Univerzitetu Metropolitan studiraš grafički i modni dizajn. Kako si odlučila da baš dizajn bude tvoje zanimanje?

 

DANIJELA MITROVIĆ: Oduvek sam bila jako zainteresovana za sve oblasti dizajna i umetnosti. Još od malena sam maštala o tome da jednog dana postanem modni dizajner i još tada sam imala svoju svesku u kojoj su se nalazile moje kreacije i ideje. Znala sam da Ću se baviti nekim oblikom dizajna kad porastem. Jako mi je pomogao i izborni predmet koji sam imala u gimnaziji: Umetnost i vizuelna komunikacija u okviru koga sam sve četiri godine učila kako o istoriji umetnosti tako i o praktičnom radu u raznim oblastima dizajna. Zahvaljujući tome sam znala za koju oblast (ili oblasti) dizajna da se odlučim.

 

WANNABE MAGAZINE: Šta je ono što te više ispunjava i inspiriše – grafički ili modni dizajn? Koliko su ove dve oblasti zapravo slične?

 

DANIJELA MITROVIĆ: Ne bih mogla da odvojim jedno od drugog, podjednako me ispunjavaju i inspirišu, zbog toga sam se i odlučila da upišem oba smera – nisam mogla da izaberem samo jedan. Modni dizajn čini veliki deo mog grafičkog dizajna i grafički dizajn čini veliki deo mog modnog dizajna. Jedna ilustracija može da se interpretira u odevni predmet koji može da se interpretira u animaciju ili video formu. Jedno drugo savršeno dopunjuju.

 

Mislim da su sve oblasti dizajna vrlo slične, važe ista osnovna pravila i svi potiču od iste osnove. Zbog toga mislim da je jako dobro što sva tri smera na Fakultetu digitalnih umetnosti (modni dizajn, grafički dizajn i dizajn interaktivnih medija) imaju dosta zajedničkih predmeta u prvoj godini studiranja da bi svi stekli odlično osnovno znanje o dizajnu i umetnosti bez koga ne bi mogli da napreduju u svojoj karijeri.

 

WANNABE MAGAZINE: Zašto je baš Univerzitet Metropolitan bio tvoj izbor kada je fakultet u pitanju? Šta ti se najviše dopada u načinu studiranja na ovom fakultetu?

 

DANIJELA MITROVIĆ: Pored programa smerova za koje sam se zainteresovala, jako mi se dopala atmosfera na fakultetu. Mislim da je vrlo bitno da se student oseća prijatno i dobrodošlo na fakultet. Svi zaposleni na fakultetu su jako ljubazni i spremni su da pomognu studentu u bilo kom trenutku.

 

Najviše mi se dopala mogućnost studiranja na daljinu. S obzirom na to da dolazim iz Crne Gore i uz to još studiram dva smera, nisam bila u mogućnosti da prisustvujem svim predavanjima pa su Internet studije bile pravi izbor za mene. Na e-learning sistemu se nalaze predavanja, vežbe i forumi koji stoje na raspologanju kako Internet tako i tradicionalnim studentima.

 

WANNABE MAGAZINE: Za umetnike je jako važno praktično iskustvo, čak možda i više nego teorijsko znajnje. Ti iza sebe imaš bogato iskustvo u vidu učešća na izložbama, revijama, saradnje sa poznatim magazinima… Šta je ono na šta si najponosnija?

 

DANIJELA MITROVIĆ: Mogu reći da sam na sve jednako ponosna. Moje prvo učešće na Belgrade i Serbian Fashion Week-u, kao i na BAFE-u će mi zauvek ostati u najlepšem sećanju, kao i saradnja koju sam ostvarila sa ELLE magazinom. Izuzetno sam ponosna na avangardni komad koji sam uradila za izložbu „Let it Flow“ za Belgrade Fashion Week. U njega je uloženo mnogo vremena, truda i pažnje. Takođe sam jako ponosna što je moj omiljeni modni magazin ELLE prepoznao potencijal u meni i jako sam zahvalna na iskustvu i prilikama koje sam tamo dobila. Uopšte saradnja sa Adria Mediom mi jako puno znači.

 

WANNABE MAGAZINE: Dizajnirala si papirne haljine, metalik haljine, kapute u stilu japanskih gejši… Koji stil ti je najzanimljiviji i najizazovniji za dizajniranje?

 

DANIJELA MITROVIĆ: Najviše volim da kreiram avangardne, eksperimentalne, nekomercijalne komade neretko izrađeni od nekonvencionalnih materijala. Jako volim da eksperimentišem sa raznim tehnikama, materijalima i krojevima kako bih dobila nešto novo.

 

WANNABE MAGAZINE: U čemu pronalaziš inspiraciju za svoje stvaralaštvo?

 

DANIJELA MITROVIĆ: Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe. Od zarđalih delova metalne ograde preko toka vode, muzike, prirode, knjige, teksture itd. Inspirišu me razne stvari od umetničkih dela do stare limenke.

 

WANNABE MAGAZINE: Osim dizajna, interesuju te i animacija, ilustracija i fotografija. S obzirom na to da si tako svestrana, gde vidiš sebe za 5 godina? Kako izgleda tvoj posao iz snova?

 

DANIJELA MITROVIĆ: S obzirom na to da me interesuju razne stvari iz oblasti dizajna, teško je pretpostaviti čime ću se najviše baviti za 5 godina. Volela da bih da i dalje budem u saradnji sa magazinom ELLE, sa Univerzitetom Metropolitan kao i Creative Lab Design Studijom iz Budve gde sam takođe ostvarila jako lepo saradnju. Naravno, volela bih da uvek imam mogućnost da eksperimentišem sa svojim dizajnom i učestvujem na raznim revijama i izložbama.

 

WANNABE MAGAZINE: Na kraju, zašto je Univerzitet Metropolitan pravi izbor za mlade umetnike i njihov profesionalni razvoj i napredak?

 

DANIJELA MITROVIĆ: Univerzitet Metropolitan radi na tome da tokom svih godina studiranja promoviše svoje studente. Pružaju nam se odlične prilike i stičemo veliko iskustvo kroz razna takmičenja, odlične saradnje sa raznim galerijama, firmama kao i sa Belgrade i Serbian Fashion Weekom. Student ima priliku da tokom studiranja postane afirmisani dizajner i stekne poznanstva i iskustva koja će mu trebati kako bi napredovao u svojoj karijeri.

 

Fotografije: Privatna arhiva

Izvor: WANNABE MAGAZIN – http://wannabemagazine.com/intervju-danijela-mitrovic-studentkinja-modnog-grafickog-dizajna-na-univerzitetu-metropolitan/