Iako je krenula put medicine, slučajno ili sudbinski, otkrila je da je ipak dizajn njena ljubav. Kao mesto na kome će ostvariti sve svoje snove kada je u pitanju ovaj posao, istakao se Univerzitet Metropolitan. O svim prednostima studiranja na ovom fakultetu, ali i svojim prvim dizajnerskim koracima i izazovima govori studentkinja modnog dizajna Anja Plemić.

 

 

WANNABE MAGAZIN: Završila si medicinski školu, a onda upisala Modni dizajn na Univerzitetu Metropilitan. Otkud takva drastična promena profesije? Kada si otkrila da je u stvari dizajn tvoja ljubav?

 

ANJA PLEMIĆ: U srednjoj medicinskoj školi stekla sam dosta znanja koja se tiču profesionalne šminke, body art-a i realističkog prikaza stanja i povreda unutar organizacije „ Crveni krst Zemun“.

 

Da li kao slučajnost ili sudbina, pozvana sam da šminkam devojku na otvaranju revije mladih dizajnera Više tekstilne škole. Osim šminke, uradila sam i kreaciju koja je bila najefektnija na toj reviji. To mi je ulilo jako mnogo samopouzdanja i osećala sam se konačno ispunjeno u poslovnom smislu, tako da sam smatrala da je to neki znak.

 

Nakon 3 godine od te revije, ovog meseca učestvovala sam na reviji B FUTURE u organizaciji Belgrade fashion week-a zajedno sa tim dizajnerima više škole. To je definitivno znak da sam krenula u pravom smeru.

 

Zašto je baš Univerzitet Metropolitan bio tvoj izbor? Šta te je u njegovom programu najviše privuklo u odnosu na druge umetničke fakultete?

 

Ugledala sam prezentaciju studentkinja modnog dizajna u klasi Ane Vasiljević Univerziteta Metropolitan na 33. Beogradskoj nedelji mode. Tada sam shvatila da želim da budem student istog. Prezentacija je bila ambijentalnog tipa, unutar projekta papirnih haljina. Sve je izgledalo efektno i na svetskom nivou, tako da sam odmah znala da ću uspeti da se snađem na ovom fakultetu i sa svojom klasom da imam još veće uspehe, što se pokazalo kao tačno.

 

Šta ti se najviše dopada u načinu studiranja na Univerzitetu Metropolitan?

 

Najviše mi se sviđa što smo već tokom studiranja sposobni da sami realizujemo svoju ideju od početnog do završnog stadijuma. Svestrani, kako predmeti, tako i profesori koji bude u nama želju za radom i uspehom.

 

Koliko prilika Univerzitet Metropolitan pruža studentima da svoje kreacije prezentuju pred publikom? Smatraš li da stičete dovoljno praktičnog znanja tokom studiranja?

 

Upravo tako, predmeti su tako koncipirani da već tokom školovanja možemo da  obrađujemo tekstil stečenim tehnikama, krojiti i realizovati svoju ideju, napraviti stajling za isti, pa čak i uraditi editorijal, fotografisati i obraditi fotografije, našminkati modela i naravno pre svega osmisliti unikatan komad na svetskom nivou koji ćemo kasnije i prodati, ali eto, taj deo mene konkretno čeka na poslednjoj godini studiranja.

 

S obzirom na to da se baviš kreativnim poslom koji zahteva mnogo inovativnosti, u čemu pronalaziš inspiraciju za svoje stvaralaštvo?

 

To je donekle najteži deo, jer morate uskladiti ideju sa trendovima, bojama i osećanju koji budi u kupcima i posmatračima, morate imati jednu vrstu vizije. Ideja ima svuda, baš u svakom obliku i situaciji koja nas okružuje, samo je potrebno staviti fokus na pravu stvar, a to se svakako uči na Univerzitetu Metropolitan.

 

Učestovala si na brojnim izložbama, kako sa klasom, tako i samostalno. Koja ti je ostala u najlepšem sećanju? Na kojoj si najviše naučila?

 

Upravo tako, počastvovana sam svojom klasom. Svi imaju jaku želju za radom i uvek se dogovorimo oko neke genijalne ideje. Najbitnije od svega što nas svi znaju kao decu Ane Vasiljević, što znači da smo upamćeni.

 

Sa klasom, jedna od najzahtevnijih izložbi, a na kraju i najlepših i najupamćenijih bila je na 38. Beogradskoj nedelji mode, u obliku vinjeta. Izlagali smo projekat teksas „ Alien Nation“ i bila je kompletna što se tiče šminke, frizure, scenografije,muzike, rasvete.

 

Samostalno, već u prvoj godini „bačena sam u vatru“ takmičenja Serbian fashion week-a. Već tada morala sam da uradim ceo dizajnerski posao, od razrade ideje, pa do same revije, s kojom sam na kraju bila prezadovoljna. Naravno to ništa ne bi ispalo tako dobro bez mentora Ane Vasiljević.

 

Gde vidiš sebe za 5 godina? Kako bi izgledao tvoj posao iz snova?

 

Naravno, uvek je bitno da svoje planove vizualizujemo, jer je to jedini način i da ih ostvarimo. Međutim, moje želje se iz semestra u semestar menjaju drastično, tako da bih volela prvo dobro sve da naučim, a čeka me još dosta posla na fakultetu, tako da ću o tome razmišljati malo kasnije.

 

Na kraju, zašto je Univerzitet Metropolitan pravi izbor za mlade umetnike i njihov profesionalni razvoj i napredak?

 

Univerzitet Metropolitan je pravi izbor za mlade umetnike, koji žele da nauče kako da realizuju i unovče svoje ideje.

 

Izvor: WANNABE MAGAZIN – http://wannabemagazine.com/intervju-anja-plemic-studentkinja-modnog-dizajna-na-univerzitetu-metropolitan/