Univerzitet Metropolitan u poseti Inkubatorima u Sloveniji

Univerzitet Metropolitan u poseti Inkubatorima u Sloveniji

3.07.2024.

Univerzitet Metropolitan, kao jedan od učesnika na ABCD projektu, u okviru radnog paketa 4 posetio je inkubator Sežana u Sloveniji. U cilju marketizacije i umrežavanja, profesori Univerziteta Metropolitan docenti dr Vladimir Škorić, Marija Nikolić Tošović i Goran Pavlović, upoznali su se sa aktivnostima jednog od najvećih, najuspešnijih i svakako najstarijih inkubatora u Sloveniji. Tom prilikom predstavnici inkubatora prezentovali su organizaciju i način rada, kao i edukatvno razvojni centar ove institucije.

 

Inkubator u Sežani je specijalizovan za pomoć budućim preduzetnicima da transformišu svoje ideje u praktična rešenja. Kao takav, inkubator pruža pomoć kroz svaku fazu razvoja, od konceptualizacije i procene ideja do pokretanja biznisa.  Jedna od istaknutih aktivnosti Inkubatora su konsultantske i mentorske usluge. Preduzetnici dobijaju personalizovane savete u kritičnim oblastima kao što su razvoj proizvoda, organizacija procesa i marketinške strategije.  Profesori Univerziteta Metropolitan su tom prilikom stekli vredne uvide kako bi razvili sličnu organizaciju u Republici Srbiji. Specifičnost ove organizacije leži u tome što bi ona predstavljala inkubator opšteg, a ne specijalizovanog karaktera, koja bi u okviru svojih kapaciteta osim mentorskih i konsutaltskih usluga omogućila i infrastrukturnu podršku, u smislu prostora, tehnologije, socijalnog umrežavanja i slično.

 

U nastavku posete inkubatoru, profesori Univerziteta Metropolitan posetili su i poslovnu jedinicu inkubatoru u Kopru, što daje ideju da se slična organizacija otvori u nekoliko geografskih lokacija u Republici Srbiji, a pod istom matičnom organizacijom.  U završnom danu posete, profesori Univerziteta Metropolitan imali su priliku da prisustvuju finalnom takmičenju polaznika startup škole inkubatora u Sežani. Tom prilikom upoznali su se sa kreativnim potencijalnom i preduzetničkim idejama ljudi iz različitih poslovnih oblasti i obezbedili razvoj vrednog socijalnog kapitala.

 

Više o projektu možete videti na sledećem linku: https://abcd-project-deeptech.org/