I ove godine organizacija Dostignuća mladih sprovodi svoje takmičenje za srednjoškolce – Poslovni izazov uz podršku svojih partnera, među kojima je i Univerzitet Metropolitan, kao jedina visokoškolska obrazovna ustanova koja svakodnevno, a kroz mnogobrojne projekte podržava talenat i znanje.

 

Održano je prvo takmičenje – Poslovni izazov za 2020. godinu i učenike iz jugoistočne Srbije, gde je učestvovalo 106 učenika iz srednjih škola. Bilo je ukupno 23 tima iz: Aleksinca, Leksovca, Bujanovca, Preševa, Prokuplja, Pirota, Svrljiga i Niša. S obzirom na epidemiološku situaciju, takmičenje je održano online, preko platforme Zoom, gde su učesnici uz pomoć mentora kreirali „Biznis plan“, kao i video prezentaciju i imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će promeniti navike ljudi u domaćinstvu, koje nisu u skladu sa ekološki osvešćenim načinom života.

 

Svi učesnici su bili u svojim matičnim školama i tako preko Zoom room-a podeljeni u radu sa svojim mentorima. Mentori sa Univerziteta Metropolitan su bili: Andrea Vukomanov (marketing menadžer), Kruna Ćirić (marketing menadžer događaja), Sara Broćić (stipendistkinja i studentkinja Fakulteta za menadžment), kao i Bojana Stojanović (marketing menadžer) i Ivana Petrović (marketing menadžer). Srednjoškolci su temeljno radili na izradi zadate teme, a deset najbolje plasiranih timova je prezentovalo žiriju svoje ideje.

 

Članovi žirija na prvom finalu – Poslovnog izazova su bili: Dragan Kuzmanović iz UniCredit banke; profesor Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan, Vladimir Šokrić; Sandra Vlatković, Program – Znanjem do posla i Bojana Milašinović iz InterVenture.

 

Pobednici u okviru prvog takmičenja su učenici iz Pravno poslovne škole iz Niša, drugo mesto su osvojili učenici Srednje škole iz Svrljiga i treće mesto je pripalo učenicima iz Ekonomsko-trgovinske škole, takođe iz Niša. Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru 2021. godine, u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.