Univerzitet Metropolitan i NURDOR zajedno za Svetski dan dece obolele od raka

Univerzitet Metropolitan i NURDOR zajedno za Svetski dan dece obolele od raka

12.02.2019.

Svake godine, 15. februara svet obeležava Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka u Srbiji – NURDOR, tradicionalno organizuje humanitarne skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 30 gradova širom Srbije. Ove godine, za ovaj važan dan, udruženju NURDOR će pružiti podršku i Univerzitet Metropolitan zajedno sa svojim studentima.

 

Ovogodišnja humanitarna akcija se bori za novu Roditeljsku kuću u Beogradu, kao najvećem dijagnostičkom i terapijskom centru pedijatrijske onkologije u Srbiji, sa istovremeno najvećim brojem dece koja dolaze tu na lečenje. Obzirom da su često u pitanju porodice iz manjih sredina, koje nisu u mogućnosti da u Beogradu obezbede smeštaj, neophodno je omogućiti prostor u kom oni mogu da borave za vreme lečenja svoje dece, kako bi bili uz njih.

 

U petak, 15. februara 2019. godine od 12h do 14h studenti Fakulteta digitalnih umetnosti će iscrtavati brzopotezne portrete i ispisivati kaligrafskim pismom željene poruke naših sugrađana, uz podršku neprofitabilne organizacije Artists Anonymous. U Beogradu humanitarna akcija biće organizovana na platou kod Delijske česme u Knez Mihajlovoj ulici, dok će u Nišu naši studenti zajedno sa udruženjem NURDOR biti na platou ispred Kalče.

 

NURDOR se zajedno sa svim prijateljima, roditeljima, volonterima i javnim ličnostima, već punih 15 godina bori za veću vidljivost pitanja malignih oboljenja kod dece i problema sa kojima se njihove porodice susreću, kao i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice. Tokom prošlogodišnje humanitarne akcije prikupljeno je i uloženo više od 100 miliona dinara za otvaranje novog krila Klinike za dečje interne bolesti u Nišu, hemato-onkološkog odeljenja u koje su građani Srbije donirali.

 

Za ovo vreme kroz udruženje NURDOR je prošlo više od 1500 porodica kojima je pružena podrška u lečenju i nakon njega, više od 1000 potpuno besplatnih rehabilitacija organizovano je za decu koja su pobedila bolest, izgrađeno je pet roditeljskih kuća i jedna potpuno nova bolnica. Preko 1000 posebno edukovanih volontera poklonilo je više od 100 000 sati volonterskog rada u pružanju podrške kroz razne aktivnosti za unapređenje uslova lečenja i brige o deci oboleloj od malignih bolesti.

 

Osim u Beogradu humanitarne akcije podrške NURDOR će se organizovati i u: Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Trsteniku, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Surdulici, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji.

 

U petak, tačno u 13h pod sloganom „I ja se borim! A ti?“ simbolično će se poslati srce podrške za sve mališane koji se leče od raka, našim malim superherojima, ali i onima koji više nisu sa nama. Zato nam se pridružite u humanitarnoj akciji i budite deo Svetskog dana dece obolele od raka.