Koliko su studenti Univerziteta Metropolitan u centru pažnje“ govori i činjenica da njihova obrazovna institucija ostvaruje uspešnu saradnju sa eminentnim kompanijama, svetski poznatim ustanovama, koje su priznate i uz koje mogu dodatno da se usavršavaju, i napreduju u budućoj karijeri.
 
Jedna od njih je i Institut Servantes, gde je potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Univerzitetom Metropolitan omogućio svim studentima popust od 10% na kurseve španskog jezika uz pokazani indeks i gde takođe imaju mogućnost da kombinuju odobreni popust sa drugim aktuelnim popustima. Pored toga MET studenti su dobili i popust od 25% na ispite DELE – zvanične ispite o poznavanju španskog jezika i besplatnu člansku kartu biblioteke Hose Jero u centru Servantes, u Beogradu.
 
Institut Servantes je institucija koju je španska Vlada osnovala 1991. godine u cilju promovisanja španskog jezika i širenja španske, i kulture zemalja sa španskog govornog područja. Centralno sedište institucije nalazi se u Madridu i Alkali de Enares (Madrid), rodnom gradu pisca Migela de Servantesa. Institut Servantes je prisutan u celom svetu, u više od 70 centara raspoređenih na pet kontinenata.
 
Institut Servantes u Beogradu postoji od 2004. godine i njegov rad se bazira na organizovanju kulturnih aktivnosti, kurseva španskog jezika i promovisanju rada biblioteke Hose Jero, koja se nalazi u okviru samog centra i u najlepšem delu grada.