Ovogodišnji festival Dev9t održan je od 9. do 17. juna 2017. godine, u okviru Stare Ciglane u Beogradu, na temu Svetlost i senke“. Svi kreativci koji su izlagali svoje radove, vodili su se sloganom  – „Ili čekaš da svane, ili upališ svetlo(st).“

 

Profesorka Madlena Dašić i student Vukan Damnjanović sa Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, bili su učesnici na festivalu Dev9t gde su prikazali svoje radove. Ideja Vukanovog rada bila je drugačija forma grafita, ne 2 već 3D, da grafit ne ograničava zid već da se pruža van granica zida. Još jedna razlika od običnog „zidnog“ grafita, jeste svetlost koja dopire iza njega i koja mu daje još lepši vizuelni efekat.

 

Madlena je predstavila rad iz postavke „Mirage“ koja je multimedijalna instalacija sa kombinacijom analognog, print i svetlosnih medija koji su direktan odgovor na samu temu festivala. Tema festivala zapravo ukazuje na imaginacije ljudskog uma i pretvaranje scenarija iz mašte u prikaze koji su individualni i trenutni, sa akcentom na određena dela samih imaginacija sa svetlosnim efektima.

 

Stara Ciglana je za devet dana bila dom kreativaca i umetnika iz svih oblasti, pretvorena u mesto koje ne poznaje granice za izražavanje ideja i umetnosti. Posetioci su imali priliku da uživaju u radovima koji se stvaraju u samom trenutku, kao i raznolikim izložbama, performansima, radionicama, koncertima, žurkama i još mnogobrojnim dešavanjima koje ova manifestacija neguje.