Održano je regionalno takmičenje za srednjoškolce u preduzetničkim veštinama – Poslovni izazov, u Kragujevcu, gde je prvo mesto osvojila deja o prodaji zdravih obroka predškolcima kroz igru i edukaciju. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz finansijsku podršku UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan. Takmičenje je okupilo 120 učenika iz 27 srednjih škola, iz: Aleksandrovca, Batočine, Blaca, Brusa, Ćuprije, Despotovca, Jagodine, Knića, Kragujevca, Kruševca, Lapova, Paraćina, Požarevca, Rače, Raške, Smedereva, Smederevske Palanke, Svilajnca, Topole, Trstenika i Velike Plane.

 

Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koju će mlade generacije podstaći da se zdravije hrane. Uz pomoć poslovnih mentora, kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija u sastavu: profesor dr Vladimir Milićević, Fakultet informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan; Miljana Pešić, Telenor doo i Danijela Dimitrijević, Regionalni biznis centar Kragujevac.

 

Pobedu je odneo tim broj 8, koga su činili: Emilija Živković (srednja škola, Lapovo), Tamara Radović (srednja škola Kralj Petar I, Topola), Lazar Novićević (Medicinska škola Sestre Ninković, Kragujevac), Vukašin Mladenović (srednja škola, Blace) i Marija Vučković (srednja škola Kraljica Jelena, Raška). Mentor pobedničkog, kao i trećeplasiranog tima, bila je Ljubica Cvetković, studentkinja četvrte godine i saradnik u nastavi na Fakultetu za menadžment Univerziteta Metropolitan.

 

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu, koje će biti održano u februaru mesecu naredne godine u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na – Poslovnom izazovu zapadnog Balkana, u aprilu 2020. godine u Zagrebu, zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 

Takmičenje – Poslovni izazov je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način, kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji, u kojima se sprovode obrazovni programi organizacije Dostignuća mladih, iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti, a koji već 5 godina podržava i Univerzitet Metropolitan kao visokoškolska, privatna obrazovna institucija sa jakom reputacijom.