24. januara proglašenjem pobednika u direktnom prenosu emitovanom na programu RTS-a na završeno je Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. Svoje inovacije predstavilo je šest najbolje plasiranih timova na ovogodišnjem takmičenju.

 

Veoma smo ponosni što je tim našeg profesora Fakulteta informacionih tehnologija Petra Pejića, iz Niša, pod nazivom BEEHOLD osvojio 2 mesto i nagradu od 750 000 dinara, na ovom izuzetno važnom takmičenju.

 

Timove je u finalu ocenjivao žiri, koji je, složili su se svi članovi žirija, imao težak ali i lep zadatak. Član pobedničkog tima 2020-te Nikola Stanojević, prošle godine ocenjivan, ove godine je ocenjivao finaliste. Zanimljiva pitanja, ocene, ali i sugestije za razvoj inovacije, finalisti su dobili od izvršne direktorke Naleda Violete Jovanović, direktora arheološkog instituta dr Miomira Кoraća, prof dr Bojne Dimitrijević iz fiskalnog saveta RS, prof dr Dejana Ilića predsednika Upravnog odbora Inovacionog fonda i prof dr Marijane Dukić Mijatović državne sekretarke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Кonačni plasman finalista zavisio je od njihovih, ali i ocena koje su prethodnih meseci kovertirali recenzenti.

 

Sam koncept koji je nagrađen profesor Pejić i njegov tim nazvali su – Beehold i namenjen je pčelarima i reč je o hardversko-softverskom rešenju sa podrškom veštačke inteligencije koje omogućava nadzor košnice putem interneta.

 

Ovaj projekat takođe dobitnik je i Raising Starts programa i Mini Grants finansijske podrške fonda za inovacionu delatnost.

 

Čestitamo profesoru Pejiću na ovom izuzetnom uspehu!