Završen je još jedan dizajnerski 24h hakaton za srednjoškolce na Metropolitanu u Beogradu – Design Never Sleeps, powered by Univerzitet Metropolitan & Guarana. Ovogodišnje takmičenje je prošlo u znaku gejminga, gde su učesnici imali zadatak da naprave redizajn postojeće Guaranine ambalaže u – Guarana game limenku.

 

Ove godine se na hakaton – Design Never Sleeps prijavilo preko 60 srednjoškolaca, koji su bili raspoređeni u 15 timova sa po dva do četiri člana. Tokom prvog dana dvodnevnog druženja na Metropolitanu, takmičari su imali priliku da kroz radionicu javnog nastupa pod nazivom „Kako prezentovati ideju“ nauče i čuju korisne savete od profesorke Fakulteta za menadžment, dr Tamare Vučenović. Profesorka Vučenović, kao višegodišnji ekspert u radu sa medijima je pomogla takmičarima da za kratko vreme savladaju potrebne veštine prezentovanja i nauče kako da nastupe pred stručnim žirijem u petominutnom izlaganju svojih ideja. Zatim radionicu „Ilustracija“ je održala profesorka FDU-a, MA Madlena Dašić, zajedno sa studentkinjama – Minom Ignjatović i Andreom Šarac, dok je radionicu „Dizajn ambalaže“ održao asisten FDU-a Petar Cvetković i studenti – Žarko Radojčić i Luka Ćurčić.

 

Žiri je na osnovu prikazanih kreativnih rešenja i brilijantnih ideja imao težak zadatak, da izabere prva tri mesta koja će osvojiti vredne nagrade UM-a i Guarane. U sastavu petočlanog stručnog žirija na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu bili su: Marijana Pantović, kao počasni član žirija i brend menadžer za Guaranu u kompaniji Knjaz Miloš; profesorka dr Svetlana Smolčić Makuljević, dekanka Fakulteta digitalnih umetnosti; profesorka FAM-a i FDU-a dr Milica Slijepčević; asistent i asistentkinja FDU-a, Mladen Radić i MA Tijana Zebić.

 

Prvo mesto i vrednu nagradu od po 1.000€ za prvu godinu studija na Fakultetu digitalnih umetnosti osvojio je tim Hydrox, iz srednje škole za dizajn, iz Beograda: Milica Pavlović, Anja Nastić, Tamara Kolevski i Tara Krivokapić. Pobedničkom timu nagradu je svečano uručila Marijana Pantović ispred Guarane i poželela još mnogo pobeda u budućnosti, obzirom da se tim Hydrox prvi put prijavio za takmičenje ovog tipa.

 

Tim Nindže u čijem sastavu su bili: Petar Radojević iz ETŠ „Rade Končar“ (Beograd), Sara Krstivojević iz XIV beogradske gimnazije, Maša Boroš i Jana Boroš iz III beogradske gimnazije su osvojili drugo mesto i nagradu od po 500€ za prvu godinu studija na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, dok je treće mesto i nagrada od po 250€ takođe za prvu godinu FDU-a pripala timu OSBL iz Subotice – Ognjenu Višnjiću i Stefanu Đuranoviću iz Tehničke škole „Ivan Sarić“.

 

Na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu je za sve takmičare bio organizovan i MET Fun Room koji je bio prilagođen potrebama odmora i zabave. Uz muziku, lejzi begove, stoni tenis i virtuelnu realnost, takmičari su mogli da uživaju tokom 24h hakatona. Na raspolaganju su bile neograničene količine Guarane, kao i proizvodi drugih sponzora koji su se pobrinuli da „sovice“ tokom noći imaju sve što im je potrebno za kreativno mozganje i osmišljavanje nove gejmerske limenke Guarane: Aqua Viva, Chipsy, Sweet, Tube, uvek sveže kiflice iz pekare „Domaće kiflice“, najbolja pica u gradu Big Pizza i sladokusni ketering „Gomboca“.

 

Na kraju još jednog – Design Never Sleeps hakatona, svi učesnici su se zahvalili za neverovatno dizajnersko iskustvo, kroz koje su puno naučili, ali i za nove prijatelje koje su stekli. Kako su svi timovi i njihove ideje oduševile stručni žiri, predstavnici Guarane su dobili svih 15 rešenja, pa za svaki predlog dizajnirane Guarana game limenke postoji podjednaka mogućnost da se nađe na rafovima prodavnica. Zahvaljujemo se svim takmičarima, kao i organizacionom timu Univerziteta Metropolitan, studentima-mentorima i profesorima, bez kojih realizacija drugog dizajnerskog hakatona ne bi bila tako sjajna i nezaboravna.