Novi kratki animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, profesora Univerziteta Metropolitan, Fakulteta digitalnih umetnosti „O novcu i sreći“, svetsku premijeru imaće 12. avgusta 2022. na prestižnom Filmskom festivalu u Lokarnu (Locarno Film Festival), u Švajcarskoj.

 

Film „O novcu i sreći“ bavi se aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet Hrčaka koji žive u i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u  kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100% stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uredjenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje 10 minuta i rađen je u zahtevnoj stop motion tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.

 

Prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „Rabbitland“ nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na preko sto festivala širom sveta. Njihov drugi animirani film „Neputovanja“  iz 2018. godine, prikazan je na Berlinalu, Ansiju i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu. Film „O novcu i sreći“ je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma „Novi Rabbitland“.

 

Film „O novcu i sreći“ producirala je filmska kuća Baš Čelik (producentkinja Jelena Mitrović) a koproducenti su Finta Film iz Slovenije (Tina Smrekar) i Bfilm iz Slovačke (Peter Badač). Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centar i  Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske (Luce Grosjean).

 

Autorka scenarija i vizuelnog koncepta je Ana Nedeljković, direktor fotografije Nikola Majdak montažu filma radila je Milina Trišić, muziku Dušan Petrović, naratorka je Maša Mileusnić, dizajn zvuka radio je Julij Zornik a film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak. U radu na ovom filmu učestvovali su i brojni drugi saradnici.

 

Čestitamo našem profesoru na ovom, još jednom u nizu, orgomnom uspehu! Univerzitet Metropolitan ponosan je što ima priliku da sarađuje sa ovakvim ljudima.