Studenti treće i četvrte godine dizajna Univerziteta Metropolitan u okviru predmeta Istorija moderne umetnosti posetili su zajedno sa profesorkom Svetlanom Smolčić Makuljević izložbu modnog dizajnera Aleksandra Joksimovića otvorenu u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

 

Aleksandar Joksimović, sedamdesetih godina postaje prvoklasni modni dizajner. Prvenstveno je završio dizajn tekstila, zatim je usavršavao svoje krojenje i šivenje. Njegov dizajn je bio u skladu sa vremenom, ali ipak, inovativan. S obzirom na to da se inspirisao srpskim srednjovekovnim motivima, učinio je nešto sasvim drugačije. Kombinaciju najnovije mode, koja je  bila ispred njegovog vremena, ispred Jugoslavije  svakako, mada je našao i ovde svoju publiku i poštovaoce. Uticao je na modnu istoriju, na novinare i modne fotografe. Uzburkao je pasivnost koja je postojala tih decenija u Jugoslaviji i u našem dizajnu. I što je najbolje, našim izvornim motivima. Verovatno je i time privukao dodatnu pažnju. Umeće njegovog kombinovanja srednjovekovnog i savremenog je šokirala i oduševila.

 

Napravio je od Milene Dravić prototip savremene mlade Beograđanke, kako su je okarakterisali novinari. Naime, Milena je kao jedna od najpoznatijih jugoslovenskih glumica, nosila njegove modele i spretno pozirala u njima. Bila je njegova muza, baš kao što je Odri Hepbern bila Živanšiju.

 

Pored toga, Aleksandar je svoje revije izlagao širom sveta, u različitim ambijentima, različitim mentalitetima, ali je opet uspeo da intrigira svu svoju publiku. Bio je nostalgični vizionar, njegov rad i danas inspiriše i svakako čini veliko blago našeg savremenog odevanja, ali i svetskog. Mladi dizajneri, kao što smo mi, svakako cene i poštuju Joksimovica i  nastoje tom kvalitetu i inovativnosti.

 

Prenosimo utiske, razmišljanja, kao i inspiraciju izložbom naših studenata:

 

Izveštaj sastavili studenti modnog dizajna: Lenka Ilić, Florijan Kahr, Janeth Tavares i Ivana Radić

Fotografije: Janeth Tavares