Sklonost ka modi i bavljenje istom, studentkinja prve godine Fakulteta digitalnih umetnosti Emilija Zdravković, neguje još od ranog detinjstva i osnovne škole. Kao dete je imala aspiracije ka smišljanju novih i boljih proizvoda, i time počela da se izdvaja od svojih vršnjaka.

 

Nakon završene srednje škole, Emilija je upisala FDU i studijski program Modni dizajn na Univerzitetu Metropolitan, jer je kako kaže prepoznala Metropolitan kao kvalitetnu odskočnu dasku za svoj lični i profesionalni razvoj, gde bi stekla adekvatno obrazovanje od strane profesora i stručnjaka iz oblasti koje su deo njenog interesovanja.

 

 

„Talenat i smisao za modu koji imam je zapažen još u srednjoj školi, gde sam kao istaknut učenik osvajala brojne nagrade, kako sa regionalnih, tako i međunarodnih takmičenja – od etnografske tematike, pa sve do tematike savremenog kostima.“ Od 2017. godine Emilija je član u ateljeu Milene Čvorović, gde svakodnevno stvara i neguje svoju ljubav prema umetnosti, a provodeći vreme u ateljeu tu ljubav prenosi i na mlađe generacije.

 

Prvu samostalnu reviju, uspešna studentkinja Metropolitana je imala nakon godinu dana od početka rada u Ateljeu Čvorović, gde je predstavljen njen prvi modni koncept Milleniall“, koji je za cilj imao da prikaže jednu generciju punu bunta, pobune i hrabrosti, sa željom da se postigne potpuna sloboda od bilo kakve vrste stega i društvene determinacije. Nakon toga, prošle godine je na 46. Belgrade Fashion Week-u, takođe u sklopu Ateljea Čvorović, sa Milenom  kao mentorom, predstavila svoje modele u sklopu koncepta Leukophobia – The fear of the color white, čime je otvorena nova etapa njenog stvaralaštva, bazirana na najdubljim ljudskim pobudama i strahovima.

 

 

„Želim da kroz svaki odevni predmet duboko provučem  elemente ljudske psihe, uključujući sve ono što čini pojedinca, trudeći se da time probudim najdublje emocije, kako bi potencijalni konzument mog stvaralaštva mogao da se poveže sa istim“, i dodala – „sebe ne vidim kao tradicionalnog dizajnera, okrenutog tradicionalnim pristupima modi, već fokus stavljam na kompletno eksperimentalan način izražavanja kroz odevni predmet. Same metode rada su netradicionalne i baziraju se na idejama slobode ljudskog uma, što sam iskazala na, za sada, poslednjoj reviji „Unapologetic“ istražujući bipolarni poremećaj i emotivna odskakanja pojedinca zajedno sa Milenom i koleginicama iz Ateljea Čvorović.“

 

 

Uspešna studentkinja prve godine Modnog dizajna smatra da je – svet mode beskrajan svet ideja, što je zapravo motiviše da iz dana u dan daje sve od sebe, kako bi ispunila ciljeve i ambicije koje neprestano rastu kroz njenu kreativnost i talenat.

 

U nastavku pogledajte Emilijine kreacije koje je prikazala na dosadašnjim revijama i njeno viđenje mode, ali i viđenje same umetnosti.