Studentkinja Modnog dizajna Lena Antić u finalu National Talent Design Competition-a, u organizaciji Serbia Fashion Week-a

Studentkinja Modnog dizajna Lena Antić u finalu National Talent Design Competition-a, u organizaciji Serbia Fashion Week-a

31.01.2022.

Studentkinja 2. godine Modnog dizajna, na Univerzitetu Metropolitan Lena Antić svojom kolekcijom „Fundamental„, plasirala se u finale velikog takmičenja za mlade talente – National Talent Design Competition, u organizaciji Serbia Fashion Week-a.

 

Lenina kolekcija „Fundamental„, koja je rađena pod mentorstvom profesora Fakulteta digitalnih umetnosti Tijane Pavlov, Katarine Samardžić i Aleksandra Protića inspirisana je pčelama, njihovom ulogom i značajem u ekosistemu. Sama ideja, kao i naziv kolekcije potekli su upravo od funkcije koju ovi insekti imaju u prirodi. Kako su pčele glavni oprašivači biljaka, one prestavljaju bazu opstanka čitavog ekosistema pa i ljudi. U njihovom odsustvu, egzistencija flore, faune, pa i samog čoveka bi bila upitna i neizvodljiva. S obzirom da su pčele u nekim delovima sveta već na ivici izumiranja, a negde čak i potpuno nestale, Lena je odlučila da skrene pažnju na važnost ovog problema kroz izradu odevnih predmeta. Istraživala je vrste pčela, izgled, boju i oblik, a zatim je njihovu strukturu odlučila da prenese u realan prostor putem različitih načina manipulisanja tkaninom, od preklapanja do punjenja. Razradom anatomskih elemenata, došla je do formi primenjivih na ljudsko telo.

 

Ovom kolekcijom Lena Antić ukazuje da je uloga dizajnera između ostalog i da prikažu  probleme sa kojim se kao savremeno društvo borimo i da tako prenose socijalno angažovane poruke kroz svoj rad. Iz tog razloga je i izabrala baš ovu temu, s ciljem da prikaže lepotu i važnost ovih insekata, kao i problem s kojim se kao populacija borimo. Kolekcija je namenjena svim odvažnim i hrabrim ženama, koje su spremne da ponesu ove komade svesne poruke koje oni sa sobom nose.

 

Kolekcija će biti prikazana na prolećnom izdanju Serbia Fashion Week-a u Novom Sadu koji će se održati od 26 – 30. aprila ove godine.

 

Čestitamo Leni, na ulasku i finale i veoma smo ponosni što naši studenti već tokom prvih godina studija odlučuju da se bave ovako važnim temama i da tako mladi ostvaruju ovako velike uspehe!