Počeo je Serbian Fashion Week i trajaće do 29. aprila. Ovaj internacionalni festival mode i dizajna održaće se u Novom Sadu, u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma u okviru koga će biti održani i edukativni seminari i konferencije. Na aprilskom izdanju Nacionalne nedelje mode, predstaviće se dizajneri iz 20 različitih država sveta, kao i dizajneri sa domaće modne scene, pored kojih će se naći i studenti sa Univerziteta Metropolitan na takmičenju za Fashion Talent Design Competition, kao i profesorka sa Modnog dizajna Ana Vasiljević koja će predstaviti svoju kolekciju pod nazivom – Heartbeat S/S 2017.

 

Serbia Fashion Week i Nacionalna komora za modu Srbije su i ove godine pokrenuli nacionalnu platformu za prepoznavanje i podršku mladih dizajnera, Fashion Talent Design Competition – FTDC i European Fashion Talent Design Competition – EFTDC. Cilj ovog takmičenja je da se mladim dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji. Prijavljeni kadidati su studenti modnog dizajna i drugih kreativnih smerova, ali i mladi dizajneri do 30 godina starosti.

 

Ovo je četvrta godina za redom kako se naši studenti sa modnog dizajna plasiraju u polufinale – sa prve godine Strahinja Tabaković i Milica Tovilović, a sa treće godine Sofija Mitrović.

 

Imali smo priliku da im postavimo par pitanja, pred završne pripreme za takmičenje.

 

UM: Strahinja, šta je to što tvoj dizajn čini karakterističnim i gde pronalaziš inspiraciju za svoje kreacije?

 

Inspiraciju za konkretno ovu kolekciju sam pronašao u viziji akcentovanja ljudskog tela na drugačiji način, zbog toga se kolekcija i zove Bone attribute. Kroz formu odeće, kroz sečenja na odeći, materijal, boju, želeo sam da telo na takav način i prikažem. Ono čime se uvek vodim je to da odeća treba da bude u službi tela a ne obrnuto.

 

UM: Milice, reci nam nešto više o modelima koje ćeš predstaviti na takmičenju FTDC i šta očekuješ od učešća na SFW i samog takmičenja?

 

Moji modeli su inspirisani futurizmom osamdesetih, synthwave-om, sci-fi, glitch art-om, ali i evolucijom, odatle i naziv kolekcije Transhuman. Verovanje da ljudsko telo može da evoluira u nešto još bolje od onoga što već jeste. Kombinovanjem providnih i čvršćih materijala, poput viskoze i eko kože, detaljima poput krljušti i veza, pokušala sam da dočaram svoju viziju evoluiranog ljudskog tela. Ideja je da se odeća posmatra ne samo kao odeća već kao deo samog tela. Od ovog takmičenja očekujem da steknem dosta iskustva, upoznam ljude i vidim na koje sve načine mogu da poboljšam sebe kao dizajnera.

 

Našim studentima sa modnog dizajna želimo puno uspeha na predstojećem takmičenju, kao i u daljem radu.