Nemanja Stepić, Aleksa Tonić i Stefan Mitrović, studenti druge godine IT-a Fakulteta informacionih tehnologija, Univerziteta Metropolitan su se nedavno prijavili za internacionalno takmičenje – Nasa Space Apps Challenge hakaton, koje je organizovano u 80 država širom sveta, a gde je jedna od njih bila i Srbija, i gde su studenti UM-a osvojili 1. mesto.

 

Dvodnevno takmičenje se održalo u Startit centru, mestu znanja, inovacija i inspiracije, namenjeno IT zajednici, gde se i okupljaju zaljubljenici u informacione tehnologije. Svi učesnici su imali kao zadatak od NASE da kroz ovaj hakaton na globalnom nivou, zajedničkim radom učesnika širom planete razviju inovativna rešenja problema sa kojima se ljudi suočavaju na Zemlji i u svemiru.

 

Tim naših FIT studenata pod nazivom Krobacorp, je osvojio 1. mesto, a u mnoštvu ponuđenih tema na osnovu kojih su mogli da iskažu svoju programersku ideju, izabrali su – Spot that fire: Imali smo mnogo ideja i na kraju smo se odlučili da napravimo aplikaciju koja bi uključila sve ljude da pomognu u borbi protiv požara. Aplikacija šalje lokaciju osobe koja je prijavila požar serveru, a on potom šalje svim ljudima u okruženju od 1km koji imaju našu aplikaciju, da se požar dešava u njihovoj okolini. Veći deo projekta smo završili tokom prvog dana hakatona, a ostatak smo završili drugog dana, kada smo rad našeg tima prezentovali stručnom žiriju kome se ceo concept ideje izuzetno svideo – rekao je stipendista i student Nemanja Stepić.

 

Krobacorp tim koji čine studenti Univerziteta Metropolitan imaju šansu da se takmiče na globalnom nivou sa još 412 timova, gde će 30 polufinalista biti proglašeno u decembru, a 5 najboljih timova iz različitih oblasti u januaru mesecu 2020. godine. Pet pobedničkih timova će kao nagradu dobiti odlazak u NASIN centar, u Americi i mogućnost posmatranja lansiranja rakete u svemir. „Uz pomoć Univerziteta i kolege sa Fakulteta digitalnih umetnosti, Miloslava Ilića uspeli smo da za kratko vreme napravimo video od 30 sekundi u kome smo predstavili našu aplikaciju i ideje koje planiramo da dodamo kao finalni prikaz žiriju i čelnicima iz NASE“ – dodao je Nemanja.

 

Čestitamo našim studentima i želimo im puno uspeha u nastavku takmičenja – Nasa Space Apps Challenge-u, i da sa idejom Spot that fire osvoje put za Ameriku i budu deo još jednog NASINOG lansiranja rakete u svemir.