Profesorka i dekanka Fakulteta digitalnih umetnosti, dr Svetlana Smolčić Makuljević je u okviru predmeta Istorija umetnosti, za studente pripremila još jedno kreativno i inspirativno gostujuće predavanje naše poznate street art umetnice, odlikovane francuskim Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza, Aleksandre Petković poznatije kao TKV.

 

Gostujuće predavanje umetnice TKV, poznate na Instagramu i kao @kraljica_vila, za studente Univerziteta Metropolitan u Beogradu, održaće se u petak, 08. novembra 2019. godine sa početkom od 15:45h u učionici RU1.

 

TKV je dete beogradskih ulica. Nakon završene Grafičke škole, odseka za fotografiju, nastavila je svoje formalno obrazovanje iz oblasti teorije medija i komunikacija na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Bavi se street artom od 2004. godine. Izlagala je u Kulturnom centru GRAD, Francuskom institutu u Beogradu, galeriji Aktionsraum LINkZ u Lincu i galeriji Lithium u Parizu. Proglašena je jednom od najboljih svetskih street art umetnica današnjice.

 

Zanimljivo je, da je TKV 2019. godine odlikovana Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza od strane Republike Francuske, koju joj je dodelio ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni, i za koji kaže da njen orden pripada ulici. U cilju povezivanja javnih i galerijskih prostora, umetnica TKV stvara i interveniše u javnom prostoru, ostavljajući vlastiti pečat na pojavu javnog prostora, ona ostvaruje svoje pravo na grad i otvara dijalog o tome ko ima pravo na javne prostore i koje vrste prostora dozvoljavaju menjanje.

 

Studenti Univerziteta Metropolitan će imati priliku da tokom predavanja osete spontanost i gerilski pristup u kreativnom procesu mlade umetnice, koje su deo njenog rada, ali i specifične energije grada u kome živi i stvara.