Ideja učenica iz Novog Sada i Tehničke škole Mileva Marić Ajnštajn o plasiranju web sajta koji bi sadržao relevantne i detaljne informacije o srednjim školama u Srbiji, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca Vojvodine u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“ održanom online, a kojima je mentor bila Ivana Petrović, Marketing menadžer sa Univerziteta Metropolitan iz Niša.

 

Takmičenje je okupilo učenike iz 12 srednjih škola i to iz: Bača, Bačke Palanke, Inđije, Kikinde, Novog Sada, Pančeva, Sente, Sombora, Stare Pazove, Titela i Vršca. Timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će u eri lažnih vesti omogućiti ljudima da dođu do tačnih i proverenih informacija. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove i video prezentacije za svoje ideje koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija.

 

Pobednički tim učenica iz Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“, iz Novog Sada su činile: Mina Despotov, Ivana Pota i Olivera Joksimović. „Svaka škola na svom sajtu ima površne informacije koje uglavnom služe da stvore pozitivan utisak, a niko zapravo nema realnu sliku sadašnjih i budućih učenika, njihovih utisaka i iskustava sa realnim zahtevima koji ih očekuju. Naša misija je da to sve objedinimo, jer su tačne informacije jedine relevantne i to je ono što je nedostajalo nama, a i svim učenicima koji se nađu na pragu upisa u srednju školu“, objašnjavaju Mina, Ivana i Olivera.

 

Drugo mesto osvojio je tim – IgnOr iz Poljoprivredne škole u Baču, dok je treće mesto pripalo timu – IDLT – Istraži da li je tačno, koga čine učenici Računarske gimnazije „SMART“ u Novom Sadu. Mentori su i ovog puta bili studenti Univerziteta Metropolitan: Pavle Mitić (student FAM-a iz Niša), Anja Marković (studentkinja FAM-a iz Niša), Mina Ilić (diplomac FAM-a), Dunja Moldvai (studentkinja FAM-a iz Beograda), Andrija Anđelković (student FAM-a iz Beograda) i Luka Tešić (student završne godine FAM-a iz Beograda).

 

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru 2021. godine u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na – Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 

600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti – se sada već tradicionalno održava. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i dugogodišnjeg partnera – Univerziteta Metropolitan.