Kada prolazimo ulicama velikih gradova, pored znamenitosti koje taj grad i čine posebnim u današnje vreme veliku pažnju nam privlače i neobični murali, oslikani na zidovima zgrada ili većih zidnih površina, koji nas mame da stanemo ispred njih, osmotrimo svaki detalj i napravimo fotografiju za društvene mreže.
 
Jedan od svetskih umetnika, čiji murali krase najveće metropole naše planete je i Andrej Žikić – Artez, najeminentnij muralista i street art-ista, vizuelni umetnik Srbije, koji će održati gostujuće predavanje na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu kod profesorke Svetlane Smolčić Makuljević sa Fakulteta digitalnih umetnosti, u sredu, 22. maja 2019. godine sa početkom od 16h u učionici RU1.
 
Rođen u Beogradu 1988. godine, Andrej je diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2013. godine. Proteklih 12 godina bavi se uličnom umetnošću pod pseudonimom – Artez i trenutno je jedan od najistaknutijih domaćih uličnih umetnika. Tokom proteklih nekoliko godina aktivan je na internacionalnoj sceni ulične umetnosti i svoj trag je ostavio u mnogim evropskim gradovima, pored Srbije tu su – Berlin, Zagreb, Helsinki, Rim, Bukurešt, Pariz, ali brojni gradovi širom Brazila i Indije. U pauzama između putovanja živi i radi u Beogradu.
 
Andrej, za prijatelje Kiri, a za ljubitelje grafita Artez, grafitima, street art-om i muralima se bavi već jednu deceniju, a pored Sao Paula i Nju Delhija, ovaj vizuelni umetnik je takođe u prethodnom periodu obojio zidove brojnih gradova i drugih država: Madrida, Istanbula, Beča, Kaira, Almatija i mnogi drugi. Kao mladi umetnik, Artez je privukao pažnju naše javnosti kad je na sajtovima raznih dnevnih novina osvanuo njegov rad u najvećem gradu Brazila posvećen filmu „Ko to tamo peva“, napravljen u saradnji sa brazilskim kolegom Paulom Itom.
 
Ne propustite priliku da čujete predavanje umetnika o kome priča ceo svet i čiji murali su obeležili novo viđenje umetnosti, ali i umetničku slobodu.