Studenti Modnog dizajna, Fakulteta digitalnih umetnostiUniverziteta Metropolitan predstavili su i ove godine tradicionalno svoju reviju u okviru jubilarnog 50. L’Oréal Belgrade Fashion Week-a!

 

Studentkinje Univerziteta Metropolitan su prikazale svoje diplomske kolekcije koje su pre svega, kreativne, inventivne, održive i koje, što je najvažnije, prikazuju njihov lični stav i senzibilitet, kao i njihov talenat, doživljaj mode i sveta koji ih okružuje.

 

Dejana Marković

 

Kolekcija je višegodišnja opservacija i beleška lepote i nelagodnosti svakodnevnog života. Kolekciju karakterišu živopisne boje, osvežavajuća smelost, razigrane siluete sa senzibilitetom visoke mode u kombinaciji sa dalekosežnim kulturnim i savremenim uticajima.

 

Luna Mitić

 

Razmišljajući o spajanju prošlosti i sadašnjosti, kolekcija je inspirisana Šekspirovim delima i elizabetanskom erom. Svaka silueta u kolekciji je prikaz i senka fatalnih ženskih karaktera iz različitih Šekspirovih dela.

 

Nikolija Rajković

 

Kolekcija je inspirisana različitošću pojedinaca koja je oduvek privlačila pažnju i nailazila na osude, ili prihvatanja. Samo delo i odelo muzičkih zvezda kao sto su Freddie Mercury, Elton John, David Bowie, Mick Jagger je uticalo na mišljenje sveta. Svaka siluta je kreirana na osnovu odela (pantalone/suknja, košulja, sako). Siluete se razlikuju po formi, bojama i materijalima. Kolekcija je osmišljena tako da je naziv svake odevne kombinacije uzet iz naslova pesama muzičkih zvezda, poređani tim redom da predstavljaju kontrast između unutrašnje borbe i oslobođenja.

 

Ivana Matijević

 

“Razmišljajući i istraživajuci o temi uspomena i tragova koje su one ostavile i kreativne načine na koji bin najbolje mogla da ih predstavim, naišla sam na konstruktivizam i dekonstruktivizam u arhitekturi. Konstruktivizam u arhitekturi predstavljen je kroz čvrste forme i ravne linije, dok s druge strane imamo dekonstrukrivizam koji je izrastao iz konstruktivizma i prelio se u fluidne forme. Uspomene i tok života možemo okarakterisati kao fluidno kretanje, ponekad mirno, a ponekad haos, što se kao takvo moze odnositi na dekonstruktivizam u arhitekturi.”

 

Sofija Stanković

 

Kolekcija Fabric inspirisana je ruskim avngardnim pokretima suprematizma i ruskog konstruktivizma. U duhu ovih pokreta i koncepata na kojima se zasnivaju, želela sam da prenesem ideju o kontruktivističkom pogledu i stavu o materijalu koji se ogleda u korišćenju materijala kao sirovine za rad i njegovog transponovanja u umetničkom smislu na verodostojan, a efektan način.

 

Una Janković

 
„Tematika kojom sam se bavila u svojoj diplomskoj kolekciji bila je da objedinim formu i suštinu kroz istraživanje gotičkog stila i načina na koji se društvo bavi ovom temom, došla sam do svojih ličnih shvatanja, te tako i da prenesem i razumljivu poruku. Kroz mnogo nabora i konstrukcijskih elemenata predstavila sam te duge i vitke siluete gotičkih svodova koje nose konstruciju celog objekta. Takva gotička gradjevina sa dosta unutrašnjeg svetla i izduženih prozora koji omogućavaju prozračnost, navele su me da sagledam til, kao materijal koji propušta svetlost predstavim osvetljenost samog broda gradjevine. Mnogi komadi u mojoj kolekciji su zamišljeni kao arhitektonske strukture koje same po sebi prate anatomiju tela i kasnije odstupaju od istog kako bi stvorili upečatljive forme nalik katedrali.“

 

Na uspešnoj reviji čestitamo i mentorima naših studentkinja, prof. Aleksandar Protiću i doc. mr. Katarini Samardžić, koji sa lakoćom i velikim uživanjem svoje dugogodišnje iskustvo u modnom svetu prenose na svoje studente pružajući im neophodnu stručnu pomoć, podršku i inspiraciju za dalji rad kao i organizaciju ovako važnih manifestacija kao što je Belgrade Fashion Week.

 

Ovom prilikom veliku zahvalnost bi uputili kompaniji Textil Užice, kao i kompaniji Deichmann koje su i ovog puta pružile nesebičnu podršku našim studentima i time im pomogle u njihovom putu ka uspehu.

 

 

Ova revija, još jedan je u nizu uspeha studenata Univerziteta Metropolitan, ona je još jedan od dokaza i pokazatelj da uspešno negujemo, podržavamo i razvijamo talenat naših studenata. Studenti su naš ponos, a mi smo njihova iskrena podrška, a iz takvog odnosa poverenja i saradnje upravo izlaze ovako sjajni rezultati. Studentkinje čestitamo vam i hvala!