Studentkinje Emilija Zdravković sa prve godine i Dejana Marković sa druge godine studijskog programa Modni dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti su sa svojim radovima učestvovale na takmičenju European Fashion Talent Designer Competition (EFTDC) u okviru Serbia Fashion Week-a, a pod mentorstvom profesorke, docenta mr Katarine Samardžić, i postigle izuzetan rezultat ušavši u izbor za finale i prvih 10 od ukupno prijavljenih 372 kandidata za ovo prestižno takmičenje.

 

Svojim izuzetnim dizajnerskim i likovnim talentom, studentkinje Modnog dizajna Univerziteta Metropolitan su pokazale kako adekvatno mogu da odgovore na EFTDC temu, kao i vrlo zahtevna dizajnerska rešenja, ali i samu realizaciju jednog outfita koje su ovom prilikom takođe bile u obavezi da realizuju.

 

Emilija Zdravković je svoju kolekciju nazvala The Unknowne – The story aboute those who are not heard i opisale je kao kolekciju koja se bavi potrebama da kroz odevne predmete zapravo podignemo svest o problemima nad kojima imamo potpunu kontrolu i dodala: „Znak i značenje kojim odevni predmet ocrtava čoveka, prikazuje strah, traumu i razmišljanje jednog pojedinca u svetu proizvodnje brze mode. Same siluete se kreću u formi dečije odeće koja je velika, krpljena i ostarela, dece čiji su uslovi života siromašni i ograničeni.“ Mlada dizajnerka kroz prikazanu kolekciju zapravo ukazuje na veliki problem koji nesvesno podržavamo, a koji možemo zaustaviti.

 

Kako Emilija kaže za The Unknowne kolekciju  – eksperimentom Zero waste, skreće se pažnja na velike i bespotrebne potrošnje materijala, koje industriji daju moć nad svojim potrošačima. Zanimljiv je način na koji je Emilija izradila svoju kolekciju, spajanjem starih second hand proizvoda u nešto novo – pačvork, davajući im tako novu svrhu i namenu i ističe „Dolazim do cilja da modnoj industriji predstavim sistem reciklaže, koji ne samo da je ekološki osvešćen, već produžava i životni vek samim materijalima, smanjujući proizvodnju novih, i davajući mogućnost da jednom detetu pružimo šansu za život i obrazovanje koje zaslužuje. Zapravo, mi kao potrošači, našim izborom, imamo tu moć da stanemo protiv child labor sistema!“

 

 

Studentkinja druge godine, Dejana Marković je svoju kolekciju za EFTDC nazvala – Boje slobode. Sam koncept kolekcije prikazuje kao kolekciju koja je posvećena svoj deci, čija je sloboda uskraćena, a detinjstvo oduzeto. Bavi se temom dece ratnika i problematikom vojnog režima u zemljama Afrike. Dejana je svoje viđenje kolekcije objasnila: „U skladu sa dečijom prirodom, na razigran način razrađujem kolekciju i predstavljam upečatljive dezene, jake boje, koje imaju važnu ulogu u kulturi afričkih naroda. Maslinasta boja, uniformisanost i strogost dobijaju jednu novu dimenziju. Na savremen i kontrastan način prikazana je sloboda, a svaki model šalje poruku umesto onih koji to ne mogu.“

 

 

Galerijski prikazi svih 10 modela koji su ušli u izbor za finale takmičenja EFTDC-a, biće izloženi i prikazani žiriju u petak, 26. juna u 19h u kulturnoj stanici Svilara, u Novom Sadu (Đorđa Rajkovića 6b), gde će biti održan i koktel u okviru koga će stručni žiri imati priliku da izanalizira predstavljene modele.

 

U subotu, 27. juna  u 19h biće realizovana i panel diskusija u okviru događaja SFW-a Korona i svet mode gde će naša uspešna studentkinja Emilija Zdravković učestvovati na istoj, sa svojim izlaganjem i viđenjem dizajna u karantinu, kao i o izolaciji, ali i samom konceptu njenih modela. Nakon toga će se priključiti i tri člana stručnog žirija samog takmičenja European Fashion Talent Designer Competition i proglasiti imena troje finalista. Prva nagrada ovog takmičenja nosi predstavljanje na nekom od predstojećih revija na Milano Fashion Week-u, fotografisanje, kao i reviju na jesenjem Serbia Fashion Week-u. Dok druga i treća nagrada nose takođe vrednu nagradu, tj. omogućenu reviju na SFW.

 

Želimo puno uspeha našim studentkinjama Emiliji i Dejani, sa studijskog programa Modni dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti, i sigurni smo da će stručni žiri prepoznati njihov talenat i viđenje same kolekcije koje su osmislile za lepšu budućnost modne scene.