Profesorka Fakulteta digitalnih umetnosti Madlena Dašić, izabrana je na konkursu londonske galerije Boomer, da izlaže na međunarodnoj izložbi – “ Vogue Fourth Edition”, koja je svečano otvorena u petak 9. septembra u Londonu.
 
Кoji je pravi pristup savremenoj umetnosti kada se trenutno toliko toga dešava? U umetnosti se trenutno toliko toga dešava da se često osećamo zbunjeno i pitamo se – zašto je neki umetnik uspešan, a drugi ne? Niko nema direktan odgovor na ova pitanja, ali ako bolje pogledamo veoma uspešne savremene umetnike, često vidimo obrazac – oni imaju tendenciju da se međusobno inspirišu i da naravno prate VOGUE.
 
Cilj ove izložbe je da prikaže kako savremeni umetnici reaguju na savremeni svet i da poveže njih i njihov rad sa širom publikom.
 
Madlena Dašić odgovorila je na ovu temu i ovom prilikom odlučila je da prikaže 2 svoja rada koja su nesumljivo privukla pažnju engleske publike, jer na prvi pogled privlače i zadržavaju pažnju posmatrača. Na prvom radu vidimo elemente nadrealizma, kao i uticaj Frojda na njih, gde vidimo čist psihički automatizam, onako kako radi ruka, tako boja teče, bez razmišljanja. Naglašena je spontanost, kao glavni izraz iza koga stoji podsvest i nesvesno. Takođe, na ovom radu možemo videti i elemente Kandinskog koji je nesumljivo služio kao inspiracija. Na drugom radu vidmo lirsku apstrakciju sa elementima simbola, krug kao simbol beskraja, a tačka kao simbol kraja, ali ipak pošto je krug dominantan oblik, umetnica nas tera na zaključak da kraj (tačka) postoji, ali samo metaforički.
 
Ono što Madlenu Dašić ističe jeste što ume da spoji naizgled nespojive simbole sa psihičkim automatizmom, a lirsku sa geometrijskom apstrakcijom. To kad je ona u pitanju ne sme da nas čudi, jer duboko promišlja dok stvara, što smo mogli i da vidimo čitajući i posmatrajući njenu Doktorsku izložbu.
 
Reč je o umetnici koja ima svestrani duh, zanimljiv, širok, otvoren, koji spontano povezuje misao, ruku, talenat…
 
Više o samoj izložbi na kojoj je učestvovala naša profesorka možete pogledati na sledećem linku : https://boomergallery.net/vogue-fourth-edition-call-for-artists