Ideja o postavljanju poligona za edukaciju dece o pravilima saobraćaja kroz igru, osvojila je prvo mesto na još jednom regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama – Poslovni izazov, održanom u Zaječaru, gde je mentor pobedničkog tima bila Ivana Petrović, marketing menadžer Univerziteta Metropolitan iz Niša.

 

Takmičenje je okupilo učenike iz 13 srednjih škola iz Bora, Boljevca, Knjaževca, Majdanpeka, Sokobanje i Zaječara. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će mlade generacije privući analognim igrama koji povoljno utiču na motorički razvoj dece. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima stručnog žirija u sastavu: Goran Stamenović, Direktor Poslovno-obrazovnog centra Univerziteta Metropolitan u Nišu ; Vesna Vasiljević, UniCredit banka; Tatjana Račić, PKS – RPK Zaječar; Ivana Damnjanović, Timočki omladinski centar.

 

Pobedu na takmičenju – Poslovni izazov u Zaječaru, odneo je tim pod rednim brojem 12, čiji je mentor bila Ivana Petrović, marketing menadžer Univerziteta Metropolitan iz Niša, i koga su činili sledeći srednjoškolci: Jovana Prvulović (Gimnazija, Zaječar); Matija Veljković (Tehnička škola, Zaječar); Kristina Blagojević (Srednja škola Branislav Nušić, Sokobanja); Milica Milojković (Tehnička škola, Bor) i Jovana Milošević (Tehnička škola, Knjaževac). Pobednici su obezbedili sebi plasman za nacionalno finale takmičenja.

 

Drugo mesto pripalo je timu broj 5, čiji je mentor bila Milica Mladenović, asistent Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan iz Niša, dok je treće mesto osvojio tim Bojane Stojanović, takođe marketing menadžera Univerziteta Metropolitan iz Niša.

 

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru mesecu, u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na – Poslovnom izazovu zapadnog Balkana u aprilu 2020. godine u Zagrebu, zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.

 

Takmičenje – Poslovni izazov je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih takmičenja u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji, u kojima se sprovode obrazovni programi organizacije Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti. Univerzitet Metropolitan podržava ceo događaj već 5 godina, koji prevashodno ima edukativni karakter i na taj način podstiče srednjoškolce da naprave pravi put u nastavku svog školovanja.