Profesorka Vesna Pavlović Pazđerski, sa FDU svrstana u 10 savremenih umetnica, u izboru od 40 umetnica iz 20. i 21. veka, u okviru projekta ARSFID

Profesorka Vesna Pavlović Pazđerski, sa FDU svrstana u 10 savremenih umetnica, u izboru od 40 umetnica iz 20. i 21. veka, u okviru projekta ARSFID

17.01.2024.

Profesorka Univerziteta Metropolitan, Fakulteta digitalnih umetnosti, Vesna Pavlović Pađerski svrstana je u 10 savremenih umetnica, u izboru od 40 umetnica iz 20. i 21. veka, u okviru projekta ARSFID.

 

Projekat ARSFID – Ars Femina Identitas, posvećen je kreiranju prve digitalne baze savremenih srpskih umetnica (20. i 21. veka), uz brojna propratna dešavanja. Ovo je prvi put da se formira digitalna baza naših savremenih umetnica iz četiri oblasti: muzika, drama, vizuelne umetnosti i književnost. Pored kreiranja baze ARSFID projekat prate i književne večeri, performansi, izložbe, pozorišne predstave, koncerti, kao i naučna konferencija i – Arsfid YouTube Podkast. „Istorija i identitet umetnice u srpskoj modernoj umetnosti – kreiranje izvora za naučnu i umetničku transpoziciju – ARSFID“ je projekat koji podržava Fond za nauku Republike Srbije u okviru programa Identiteti.

 

Vesna Pavlović Pažđerski rođena je 4. maja 1971. godine u Nišu. Fakultet lepih umetnosti u Prištini upisuje 1991. godine, a 1992. godine se prebacuje na Akademiju umetnosti u Novom Sadu na grafički smer. Diplomira 1996. godine u klasi profesora Milana Stanojeva. Iste godine dobija nagradu Akademije umetnosti u Novom Sadu za grafičara generacije i upisuje magistarske studije. U Udruženje likovnih umetnika Srbije primljena je 1997. Po završetku prve godine magistarskih studija odlazi u Poljsku, u Poznanj i tamo na Akademiji lepih umetnosti nastavlja usavršavanje u oblasti grafičkih tehnika u klasi profesora Lutomskog.

 

U Srbiju se vraća 2000. godine, a 2003. završava magistarske studije na odseku grafike u klasi prof. Zorana Todovića. Od 1996. do 2023. godine realizovala je 29 samostalnih izložbi i bila učesnik preko 200 kolektivnih izložbi. Od 2006. godine radi kao docent, a od 2014. u zvanju je vanrednog profesora na Fakultetu digitalnih umetnosti, na  Univerzitetu Metropolitan u Beogradu.

Više o bogatoj biografiji naše profesorke, možete pogledati i na zvaničnom sajtu projekta ARSFID:

 

https://arsfid.edu.rs/baza-arsfid/pavlovic-pazdjerski-vesna/