Profesori i studenti Fakulteta digitalnih umetnosti na festivalu Animafest Zagreb 2024.

Profesori i studenti Fakulteta digitalnih umetnosti na festivalu Animafest Zagreb 2024.

17.06.2024.

Profesori Ana Nedeljković i Nikola Majdak, zajedno sa grupom talentovanih studenata, imali su čast da učestvuju na renomiranom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb, koji je održan od 2. do 9. juna 2024. godine. Ovo je bila izuzetna prilika za predstavljanje njihovog edukativnog rada, studentskih ostvarenja i programa Fakulteta digitalnih umetnosti na međunarodnom nivou.

 

Animafest Zagreb, jedan od najznačajnijih evropskih i svetskih festivala animacije, pružio je profesorima i studentima priliku da se istaknu u brojnim festivalskim aktivnostima. Profesorka Ana Nedeljković je imala čast da bude članica međunarodnog žirija glavnog takmičarskog programa, dok su Ana Nedeljković i Nikola Majdak već ranije bili prisutni na festivalu kao autori čiji su filmovi bili deo takmičarskog programa.

 

Jedan od značajnih momenata na festivalu bila je zajednička izložba studenata i profesora pod nazivom „Ni(je) nam smešno“ u Zagrebačkoj galeriji „Šira“, koja je trajala od 3. do 15. jula. Na izložbi su bili predstavljeni radovi studenata Maše Milosavljević, Sanje Antić, Ivana Lavrenčića, Lare Žigić, Anđele Krstić, Save Moravčevića, kao i radovi profesora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka.

 

Studenti su takođe imali priliku da učestvuju u prestižnom međunarodnom studentskom edukativnom programu AFN EDU, gde su se predstavljali kao predstavnici Univerziteta Metropolitan. Profesori Ana Nedeljković i Nikola Majdak su održali prezentaciju o programu Fakulteta digitalnih umetnosti, fokusirajući se na mogućnosti razvoja programa iz oblasti animacije, kao i trodnevnu radionicu animiranog filma za odabrane studente sa evropskih fakulteta.

 

Osim učešća na izložbi i AFN EDU programu, MET studenti su imali priliku da prisustvuju redovnom festivalskom programu koji je obuhvatao projekcije najaktuelnijih animiranih filmova, prezentacije studentskih ostvarenja, kao i brojna predavanja, diskusije i masterklasove vođene od strane vodećih autora iz sveta umetničke animacije.