Profesori Fakulteta digitalnih umetnosti, Ana Nedeljković i Nikola Majdak na Međunarodnom festivalu animiranog filma Cinanima u Portugaliji

Profesori Fakulteta digitalnih umetnosti, Ana Nedeljković i Nikola Majdak na Međunarodnom festivalu animiranog filma Cinanima u Portugaliji

13.11.2023.

Profesori Fakulteta digitalnih umetnosti Ana Nedeljković i Nikola Majdak  od 13. do 19. novembra boraviće u Portugaliji zbog učešća na međunarodnom festivalu animiranog filma Cinanima. Festival Cinanima održava se u gradu Ešpinjo (Espinho) kod Porta, i predstavlja jedan od najstarijih i najznačajnijih festivala animiranog filma u Evropi. Ove godine održava se 47. izdanje ovog festivala.

 

Nikola Majdak je pozvan da bude član međunarodnog žirija za studentski animirani film (https://www.cinanima.pt/en/juri2023/) dok će Ana Nedeljković i Nikola Majdak predstaviti  program animiranih filmova sa Balkana “From the Heart of the Balkans: A Creative Journey“. Takođe, njihov novi animirani film “O novcu i sreći” biće prikazan na festivalu u okviru programa „Grand Panorama: I Exist“.

 

Pored toga, Ana Nedeljković i Nikola Majdak održaće i masterklas „From personal experiences to animated film“ studentima dizajna na IPCA u gradu Barcelosu, u okviru koga će predstaviti njihovu metodologiju rada na animiranim filmovima. (Više informacija o masterklasu https://www.cinanima.pt/en/masterclasses-2023/)

 

Animirani film „O novcu i sreći“  Ane Nedeljković i Nikole Majdaka premijerno je prikazan na prestižnom Lokarno film festivalu u Švajcarskoj u avgustu 2022. godine, a potom i na brojnim drugim međunarodnim festivalima među kojima izdvajamo Sarajevo Film Festival, DOK Leipzig i PÖFF Black Nights Film Festival u Talinu. Američku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari, a u junu ove godine film će biti prikazan na najznačajnijem svetskom festivalu animiranog filma u Ansiju, Francuska (Annecy International Animation Festival).

 

Film „O novcu i sreći“ producirala je filmska kuća Baš Čelik (producentkinja Jelena Mitrović) a koproducenti su Finta Film iz Slovenije (Tina Smrekar) i Bfilm iz Slovačke (Peter Badač). Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centar i Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske (Luce Grosjean).